Kibris'in Cografi Konumu

Kibris Akdenizde bir ada. Kuzeyinde 65 km mesafe ile Türkiye, dogusunda 112 km mesafe ile Suriye, 267 km ile israil, 162 km ile Lübnan; güneyinde 418 km ile Misir; batisinda ise 965 km ile Yunanistan yer almaktadir. Kibris, Akdeniz'in Sicilya ve Sardinya'dan sonra üçüncü büyük adasidir. Kibris adasi 30.33 ve 35.41 eylemleri ve 32.23 ve 34.55 boylamlari arasindadir. KKTC'nin yüzölçümü 3.355 km²dir. Yaklasik olarak ada sahillerinin yarisi KKTC sinirlari içerisindedir.

Ekilebilen % 45 lik verimli arazinin % 20 si sulanmaktadir. KKTC genelinin % 20 si ormanlik olup yogun bir agaçlandirma programi devam etmektedir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/51565-kuzey-kibris-turk-cumhuriyeti-kktc-post106325.html
1571 yilinda Türkler tarafindan fethedilmis, 1878 yilinda ingilizler tarafindan isgal edilmis, 1960 yilinda Kibris Cumhuriyeti adiyla bagimsizlik kazanmis, 1974'de Yunan darbesi ertesinde Türk Silahli Kuvvetleri'nin gerçeklestirdigi Kibris Baris Harekati sonucu adada iki ayri devlet olusmustur. Nüfusun yaklasik %78 i Yunan (Rum), %18'si Türk'tür. En büyük sehir Lefkosa (Lefkosia/Λευκωσ?α)'dir. Günümüzde ada iki ayri cumhuriyet tarafindan yönetilmektedir: Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti, Güney Kibris Rum Kesimi (Kibris Cumhuriyeti)


İklimi


Kibris'in iklimi tipik bir Akdeniz iklimidir. Yazlari uzun ve kurak, kislari kisa ve yagmurludur. Yillik ortalama sicaklik 19ºC'dir (66ºF). Yaz ortasi sicaklik 40ºC (105ºF) civarinda seyretmektedir ve Akdeniz'deki en sicak deniz olarak ortalama 21ºC'dir (75 Fº). Kisin hava oldukça yumusaktir ve yillik ortalama 500mm yagmur düsmektedir.


Bitki örtüsü


Yapragini dökmeyen, çamgiller, turunçgiller, zeytingillerin yani sira makilik, yapragini döken agaç, bodur agaççiklar, agaç ve çaliliklarla degisik çiçek türleri Kibris'in genel bitki örtüsünü olusturur.

Flora

Kibris'in essiz Akdeniz iklimi dogal zenginligin olusmasinda büyük bir etken olmustur. En yaygin orman tipi agaç türleri çam, servi, mese ve sonradan adada yetistirilen okaliptüstür. Kibris'ta 150'ye yakin degisik türde Gramineae out dahil, dogal olarak yetisen tahmini 1900 çesit çiçekli bitki bulunmaktadir. Dünyada bilinen orkide türlerinden 30'u sadece Kibris'ta yasamaktadir.
Dünyanin hiçbir yerinde bulunmayan ve yalniz Kibris'ta yetisen 19 bitki türü bulunmaktadir.

Fauna

Kibris gerek adada yasayan, gerekse kitalar arasinda göç eden hayvanlari barindirmasi nedeniyle zengin hayvan türüne sahip bir ülkedir. Kuzey Kibris cografik konumu nedeniyle Afrika ve Dogu Avrupa arasinda kuslarin konaklama ve yumurtlama merkezidir. Adada bulunan 350 türden 7 türü endemiktir. Ayrica 26 farkli çesit sürüngen ve amfibyum da yasamaktadir.

Kibris'in essiz sahilleri ayrica Akdeniz'de nesli tükenmekte olan caretta carettachelonia mydas kaplumbagalari için uygun yumurtlama merkezleridir. ve
Karpaz Milli Parki'nda 250 civarinda özgürce yasayan yabani esek bulunmaktadir