Horlamanın en önemli sebebi burun tıkanıklığı... Eğer başka bir sorun yoksa, bu tıkanıklık tedavi edilerek, rahat bir uyku düzeni sağlanıyor....

Kimse horladığını kabul etmese de, gerçekte bir hastalık gibi görülmesi gereken horlama, özellikle çiftlere hayatı zindan ediyor. Horlamanın birçok nedeni bulunuyor. İlk sırada ise burun tıkanıklığı geliyor. İnsanların yüzde 80'inde fizyolojik olarak 2.54 saatlik aralarla yer değiştiren tek taraflı burun tıkanıklıkları beraberinde birçok rahatsızlık getiriyor. Tıkanıklığın yerini ve derecesini bilmek için doktor kontrolünün şart olduğunu söyleyen Nişantaşı KBB Grubu Uzmanı Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, "Burun tıkanıklığında horlama ve uyku bozuklukları gelişir. Burnu tıkalı olan kişi havayı almak için genizde aşırı vakum yaratır. Böylelikle burun açık iken horlamayan kişide de horlama görülmeye başlar" diyor.

SOLUNUM AĞIZDAN OLUNCA...
Peki, sadece burun tıkanıklığı mı horlamaya neden oluyor? Uzmanlara göre; yumuşak damağın, dil kökü ve küçük dil ile yutak boşluğunun, çenenin yapısal sorunları da horlama sorununu ortaya çıkartıyor. Horlamaya neden olan diğer sebepler dışında; burun solunumu normal olan insanlarda, uyku esnasında genellikle horlama olmuyor. Burun ve geniz boşluğundaki daralma ile tıkanıklık yaşayan hastalarda, solunum ağız yoluyla sağlanıyor. Bu durumda da horlama için gerekli ortamı hazırlıyor. Tıkanıklığın şiddetine bağlı olarak ve eğer diğer sebepler de varsa horlama çok şiddetli olabiliyor. Bu nedenle, burun tıkanıklığının giderilmesi bazı hastalarda horlamayı ortadan kaldırıyor.

BURUN NEDEN TIKANIR?
Horlamaya yolaçan burun tıkanıklıklarının pek çok sebebi var. Nezle, grip gibi akut hastalıklarda bile hastalık süresince burun tıkanıklığı oluyor ve geçici olarak horlama görülebiliyor. Burun tıkanıklıklarının diğer sebepleri; tek başlarına veya birkaç burun (ya da sinüs) sorununun biraraya gelmesiyle de ortaya çıkabiliyor. 'Kemik eğikliği' denilen 'deviasyon' ve 'burun eti ile sıklıkla karşılaşılıyor. Ayrıca alerji, sinüzit ve polip gibi hastalıklar ile burun spreyi bağımlılığında da burun tıkanıklığı görülüyor. Burun boşluğu ve geniz bölgesinin tümöre benzer oluşumları da burun tıkanıklığına, dolayısıyla da horlamaya yolaçıyor. Burun tıkanıklığının sürmesi öncelikle sinüs, orta kulak ve yutak gibi komşu organlar üzerine olumsuz etkiler yaratıyor. Ayrıca akciğer ve kalp yetmezliği gibi oldukça ciddi sorunların yıllar içerisinde ortaya çıkması da mümkün.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/8522-burnunu-acik-tut-horlamayi-unut.html#post13115

TEDAVİ YÖNTEMLERİ...
Eğer burunda kemik eğikliği varsa ve bu durum ileri derecede burnu tıkıyorsa, ameliyatı yapılıyor. Eğrilik çok az ise zaten horlamaya neden olmuyor. Ancak ameliyat gerektiren durumlarda hala klasik bir yöntem olmakla birlikte, daha ince tekniklerin kullanılması ve endoskop yardımı ile hastanın rahatlığı eskisinden daha iyi oluyor. Ameliyat sonrasında hastayı rahatsız etmeyecek tamponlar kullanılıyor. Sinüziti olan hastalarda uygulanan endoskopik sinüs cerrahisinden sonra burun tıkanıklığı ve horlamanın azaldığı gözlemleniyor