Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    Huzursuz Bacak Sendromu..

    Yatarken ya da uzun sure hareketsiz kalindiginda kendini hissettiren 'Huzursuz Bacak Sendromu', kisilerin sosyal hayatina darbe vuruyor.



    Kuskusuz her hastalik insani huzursuz, mutsuz eder ama bacaklarda ortaya cikan ve adi 'Huzursuz Bacak Sendromu' olan oyle bir rahatsizlik var ki; kisilerin hayatini adeta cehenneme ceviriyor. Bu kisiler genellikle yataga girip hareketsiz kaldiklarinda bacaklarinda farkettikleri, ancak tam olarak tarif edemedikleri rahatsiz edici hislerin adini koyamiyor. Sikayetler, "Baldirlarim agriyor", "Bacaklarima derinden bir seyler batiyor", "Yaniyor", "Uyusuyor", "Bacaklarimla bocekler yuruyor", "Kucuk bicaklar saplaniyor" gibi farkli sekillerde tarif ediliyor. Bu hislerin ortak ozelligi ise istirahat halinde ortaya cikip, hareket ile kayboluyor olmalari. Bu nedenle sIkayetler sadece yatarken degil, gun icinde, ozellikle uzun sure hareketsiz kalindiginda (televizyon, sinema seyrederken, seyahat sirasinda) ortaya cikiyor ve kisi bacaklarini hareket ettirme ihtiyaci duyuyor. Huzursuz Bacak Sendromu'nun nedeni, yuzde 95 oraninda bilinmemekle beraber, yuzde 5 oraninda demir eksIkligi, seker hastaligi, ure, vitamin B12, kalsiyum veya magnezyum eksIkligi, bel fitigi, bacak varisleri gibi nedenlerden de olusabiliyor.

    SEBEBI BILINMIYOR

    Gece uyumak icin yataga girildiginde bu rahatsiz edici hisler uyumayi zorlastiriyor. Bacaklarindaki sIkayetler yuzunden uykuya dalmakta zorlanan hasta, kazara uyandiginda yine ayni sIkintiyi yasiyor. Uzun donemde ise uykusuzluga bagli olarak yorgunluk, dikkat ve konsantrasyonda azalma yasanirken, kisilik degisIklikleri de ortaya cikiyor.

    Kadinlarda daha sIk rastlanan Huzursuz Bacak Sendromu'nun toplumda gorulme sIkligi ise yuzde 10. Anne-baba ya da yakin akrabalarinda bu hastaliga yakalananlarin da dikkatli olmasi gerekiyor. Hastalik, daha cok 35-45 yas arasinda kendini gosteriyor. Ancak 18-20'li yaslarda filizlenmege basladigi, 60 yaslarinda ise zirveye ciktigi belirtiliyor.


    BELIRGIN OZELLIKLER

    Bu nedenle aileleri uyaran uzmanlar, anne-babalarin cocuklar uzerinde iyi bir gozlemci olmasi gerektigini, belirtilerden kusku duyuldugunda ise mutlaka doktora basvurulmasini istiyor. Bu rahatsizlik, en cok romatizmal hastaliklarla karisiyor. Ancak, iki hastalik arasindaki en bariz fark; romatizma agrilarinin istirahatte degil hareket halindeyken daha belirgin olmasi. Huzursuz Bacak Sendromu'nda yakinmalar kisiye gore degisirken, az sayida da olsa kimilerinde bacaklarin disinda kol ve gogus bolgesinde de hissediliyor. Huzursuz bacagin en belirgin ozellikleri soyle siralaniyor: Yakinmalarin gece baslamasi, cogunda uykuyla birlikte devam etmesi, bacaklari sallamak ya da yataktan inip yurumekle sIkintilarin hafiflemesi

  2. #2

    Üyelik tarihi
    26 Ekim 2006
    Yer
    Çanakkale
    Mesajlar
    181
    Tecrübe Puanı
    20

    Standart --->: Huzursuz Bacak Sendromu..

    günümüzde sık görülen yaygın bir rahatsızlık insan bu rahatsızlıgı kendi bilebilir
    iyi bir konu ya deginmişsiniz
    teşekkürler

Benzer Konular

  1. Bacak bacak üstüne atıp oturmayın
    By hw414 in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 29.Nisan.2008, 17:47
  2. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 14.Nisan.2008, 12:45
  3. Bacak ağrısı ihmale gelmez
    By Mustafa Uyar in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 03.Temmuz.2007, 17:14
  4. Huzursuz bacak sendromu nedir?
    By Mustafa Uyar in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 11.Haziran.2007, 17:08
  5. Down sendromu
    By Mustafa Uyar in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 14.Nisan.2007, 17:43

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.