Nöbet geçiren epilepsi hastasına nasıl davranmak gerektiğini biliyor musunuz? Peki yanlış müdahalenin hastanın hayatını kaybetmesine neden olabileceğini....



Nöbet geçiren epilepsi hastasına yanlış müdahale hastanın durumunun daha da kötüleşmesine hatta hayatını kaybetmesine bile neden olabiliyor. Epilepsi nöbeti sırasında hastanın vücudu deşarj olduğu için hastayı kesinlikle nöbet sırasında uyandırmamak, sadece kollarını, bacaklarını ve başını bir yere çarpmasını engellemek gerekiyor.


‘NÖBET GEÇİREN HASTAYI TOKATLAMAYIN’
Çeşitli nedenlerle ya da nedeni belirlenemeyen şekilde beyinde meydana gelen elektriksel denge bozukluğu sonucu kişilerin çeşitli şekillerde ve belirli aralıklarla nöbet geçirmesi olarak tanımlanan epilepsinin genellikle 20 yaşından önce görüldüğünü belirten Epilepsi ve Toplum Derneği Başkanı Alparslan Varer, epilepsi hastalarının sosyal hayatında iş bulma ve arkadaş edinme gibi birçok problem yaşadığını söyledi. Varer, “Epilepsi hastalarının geçirdiği nöbetler çeşitlilik gösterir ve nöbet geçirdiği sırada hastaya uygun şekilde müdahale edilmesi büyük önem taşır. Nöbet geçiren epilepsi hastalarını tokatlayarak, soğan ya da kolonya koklatarak uyandırmaya çalışmak büyük yanlış. Bu hastayı bir süreliğine uyandırabilir ancak, kısa süre sonra hasta tekrar nöbet geçirir. Nöbet geçiren epilepsi hastalarına yanlış müdahale hastanın daha da kötüleşmesine hatta hayatını kaybetmesine neden olabilir”dedi. Epilepsi hastalığının toplumun yüzde 1’inde görüldüğünü söyleyen Varer’e göre, toplumdaki tüm kesimlerin, özellikle çocukları epilepsi olan ailelerin hastalık konusunda bilinçlenmesi çok büyük önem taşıyor.

‘EPİLEPTİKLERE İŞ İMKANI SAĞLANMALI’
Varer, epilepsi hastalarının hastalıklarından kaynaklı olarak sosyal açıdan da birçok sorunla karşılaştığını ifade ederek, “Epilepsi hastaları, sürekli nöbet geçireceği düşünüldüğü için iş bulmakta zorlanıyor. Halbuki bu doğru düşünce değil. Bir ya da iki sene hiç nöbet geçirmeyen hatta kullandığı ilaçlar nedeniyle nöbetleri tamamıyla ortadan kalkan hastalar bile var. Epilepsi hastalarının toplumla daha çok iç içe olması sosyal ilişkilerinin güçlenmesi için bir işte çalışması büyük önem taşıyor”dedi.

‘EPİLEPSİ HASTALARINI DIŞLAMAYIN’
Varer’e göre epilepsi hastaların yaşadığı önemli sorunlardan biri de arkadaş edinme. “Bu hastalar, kız ya da erkek arkadaş edindiğinde bunlara hastalığını söyleyemeye biliyor, arkadaşları da nöbet geçirdiğine şahit oldukları hastadan uzaklaşabiliyor. Ancak toplumun bu hastaları damgalamaması ve dışlamaması gerekiyor.”

‘AİLELER HASTALIK İÇİN KENDİLERİNİ SUÇLAMASIN’
Ailelerin epilepsili çocuklarına yaklaşımının, çocukların geleceği açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Varer, “Ailelerin epilepsi olan çocuklara yaklaşımı normal çocuklardan farklı olmamalı, fazla hassasiyet ya da olumsuz yaklaşım çocuğu ergenlik döneminde hırçınlaştırabilir. Aileler çocuklarına her zaman destek olmalı ancak üstüne düşmemeli. Ebeveynler yine çocuklarının rahatsızlığı için kendilerini suçlamamalı. Aileler hastalık konusunda en iyi şekilde bilinçlenmeli, çocuklarına bu doğrultuda davranmalı. Ailelerin çocuklarına olan yaklaşımı çocuğun hastalıktan kurtulması açısından büyük önem taşıyor. Bu hastaların ve ailelerinin yaşadıkları ve kendi başlarına çözemedikleri sorunlar için mutlaka psikoloğa başvurmasını öneriyorum”dedi.