Bilim insanları, hücre bölünmesi kendiliğinden durmuş insan embriyonundan kök hücre elde ettiklerini açıkladı

Bilim dünyasında, insan embriyonlarını öldürdüğü için kök hücrenin etik olmadığı tartışmalarına belki de bir son verebilecek bir gelişme meydana geldi. Uzmanlar, doğal yollarla gelişimi durmuş olan, dolayısıyla ölü sayılan bir insan embriyonundan kök hücre çıkardı. Araştırmacılar ender rastlanan gelişimi durmuş embriyondan kök hücre elde edilmesinin yeni bir çığır açabileceğini, kök hücre tartışmalarıyla özdeşleşen etik tartışmalara yeni bir sayfa açabileceğini savunuyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/6343-olu-embriyondan-kok-hucre-elde-edildi.html#post9420

Araştırmayı yürüten İspanya’nın Valincia kentideki Prens Filip Araştırma Merkezi uzmanı Miodrag Stojkovic, bir tüp bebek merkezine gönüllü olarak bırakılan embriyonları inceledi. Bu embriyonlar arasında gelişimi, hücre bölünmesi 24 ila 48 saat içinde durmuş olan 132 tanesi ele alındı. Araştırmacılar, bunlar arasında 13 embriyonda hücre bölünmesi 24’e kadar çıktıktan sonra bölünme süreci durmuş olanlar üzerine odaklandı. Stojkovic ve ekibi hücre bölünmesi kendiliğinden durmuş olan bu embriyonlardan bir tanesinden kök hücre çıkarmayı başardı.

ETİK TARTIŞMALARA YENİ SAV
Stojkovic, bu kök hücre elde etme tekniğinin henüz tam anlamıyla sınanmadığını, bu nedenle de genel geçer bir yöntem olarak kabul görmesi için erken olduğunu belirtiyor. Ancak, Stojkovic gelişimi kendiliğinden durmuş embriyonlardan kök hücre elde edilebilmesinin önemine dikkat çekiyor, zira bu yöntem kök hücreyi birçok etik ithamdan muaf tutabilecek. Stojkovic’e göre yeni tekniğinin önündeki en önemli engel, gelişimi durmuş bir embriyonda ne gibi defolarında olduğunun bilinmemesi.

EMBRİYON GERÇEKTEN ÖLÜ MÜ?
Kök hücre araştırmalarına karşı çıkan birçok uzman, hücre bölünmesi başladığında, bir insanın nüvesi olan embriyonun, varlığına başladığına, felsefi tabirle, embriyonun sahibi olan insanın ‘kişiliğinin’ gelişmeye başladığına vurgu yapıyordu. Ancak, hücre bölünmesi kendiliğinden durmuş bir embriyon tıbbi olarak ölü sayılabiliyor ve bu durumda ahlaki tartışmalarda temel alınan ‘kişilik’ problemin de çözülmüş oluyor. Stojkovic yeni tekniği ölü bir kişiden organ nakli yapmaya benzetiyor.

Kaynak: Araştırma Stem Cells dergisinde yayımlanmıştır.
(ntvmsnbc)