Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    ReLaKsT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Uzaklardan
    Yaş
    37
    Mesajlar
    424
    Tecrübe Puanı
    22

    Standart Sağlık Etkili Gıda Reklamlarına Durdurma

    "Sağlık Etkili Gıda" Reklamlarına Durdurma
    Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu,
    gıda mevzuatına aykırı ifadeler nedeniyle, Temmuz ayından beri yayımlanan Danone Danacol, Ülker Kalbim Benecol ve Becel Pro-Activ reklamlarını durdurdu. Kurul, 10 Ekim’de yaptığı 133. toplantısında ayrıca, Dünya Göz Hastanesi’ne de 7 ayrı reklamında kullanılan ifadeler nedeniyle yaklaşık 275 bin YTL para ve reklamları durdurma cezası verdi.

    Kurul duyurusuna göre, Danone Tikveşli Gıdanın Temmuz 2006 tarihinden itibaren çeşitli yazılı, sözlü ve görsel mecralarda yayımlanan “Kalbinizi düşünün, kolesterolünüzü düşürün” ifadelerinin yer aldığı “Danone Danacol” isimli ürün reklamları, Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun ile Türk Gıda Kodeksi Gıda maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği’ne aykırı bulundu.

    Aynı şekilde, Seher Gıda Pazarlamanın 22 Temmuz 2006’dan itibaren çeşitli yazılı, sözlü ve görsel mecralarda yayımlanan “Kolesterolü yüzde 15’e varan oranda düşürür ve kontrol altına alır” ifadelerinin yer aldığı “Ülker Kalbim Benecol” isimli ürün reklamları ile Unilever Sanayi ve Ticaret Türk Anonim Şirketi’nin bir derginin Ekim sayısında yayımlanan “Kolesterolünüzü yüzde 15’e varan oranda düşürür” ifadelerinin yer aldığı “Becel Pro-activ” isimli ürün reklamlarının da, söz konusu mevzuata aykırı olduğu belirlendi ve üç reklam da durduruldu.

    Kurul, geçen haftaki toplantısında, Dünya Göz Hastanesinin bazı basın organlarında yayımlanan 7 ayrı reklamının da, Özel Hastaneler Yönetmeliğine aykırı olduğunu belirledi. Reklamlar durdurulurken, hastaneye toplam 275 bin 155 YTL idari para cezası verildi. Dünya Göz Hastanesi’nin basında yer alan “Katarakt Operasyonu Öncesi Bilmeniz Gerekenler”, “Neden Dünya göz”, “Göz kapağı düşüklüğü ya da göz torbalarınızdan kurtulmak istiyorsunuz ama...”, “Biz Sorumluluğumuzu, Siz Farkı Biliyorsunuz”, “Dünya Göz Grubu 5.Göz Sağlığı Halk Semineri”, “Dünya’ya Gidiş Dönüş Bedava” başlıklı reklamları ile internet sitesinde yayımlanan “10. yılımızda web sayfamıza üye olan sizlere sitemizden alacağınız randevu karşılığında hastanelerimizde tüm hizmetlerimizden yüzde 10 indirim olanağını sunmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadelerinin yer aldığı reklamlarındaki ifadeler söz konusu yönetmeliğe aykırı bulundu.

    ÖZEL HASTANELER YÖNETMELİĞİNE AYKIRI
    Ayrıca Medicana Hastaneler Grubu’na ait www.medicana.com.tr adresli internet sitesinde, Özel Medicana Hospitals Çamlıca, Özel Medicana Hospitals Bahçelievler ve Özel Medicana Hospitals Avcılar hastanelerinin tanıtımına ilişkin reklamlar için de Özel Hastaneler Yönetmeliği’ne aykırılıkları nedeniyle, her bir işletmeye ayrı ayrı 54 bin 913’er YTL idari para ve reklamları durdurma cezası verildi. Burak Optik Saat isimli firmaya da lens kampanyasına ilişkin duyuruda Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmeliğ’e aykırı ifadeleri nedeniyle 5 bin YLT idari para cezası verilirken, reklamları da durduruldu.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/6337-saglik-etkili-gida-reklamlarina-durdurma.html#post9409

    KOZMETİK ÜRÜN REKLAMLARI BİLİMSELLİKTEN UZAK
    L’oreal Türkiye Kozmetik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin, “Vichy Peel Microabrasion” isimli ürüne ilişkin reklamlarında yer alan ifadelerin ispat edilememesi nedeniyle 50 bin YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verilirken, firmanın daha önce aldığı reklam cezası nedeniyle, para cezası 100 bin YTL olarak uygulanacak. Biota Bitkisel Kozmetik Laboratuvarları Ticaret Limited Şirketi’ne ise “Bioxcin” isimli ürününe ait “Saç dökülmesine karşı Bioxcin” başlıklı broşürde yer alan ibarelere ilişkin iddiaların da bilimsel olarak ispatlanamaması nedeniyle, 5 bin 491 YTL idari para cezası verildi ve reklamlar durduruldu.

    Rock Dış Ticaret Limited Şirketi’nin “Proactiv Solution” isimli ürününe ilişkin tanıtımlarında yer alan ibareler de bilimsel olarak ispatlanamadığı için, firmaya 54 bin 913 YTL idari para ile reklamı durdurma cezası verildi. Öykü Medikal Estetik Sağlık ve Güzellik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne de epilasyonla ilgili reklamlarında kullandığı tüketiciyi yanıltıcı ifadeler nedeniyle 5 bin YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verildi.

    PLAZMA TV İFADELER TÜKETİCİYİ YANILTICI NİTELİKTE
    Bu arada Reklam Kurulu, Samsung Electronics İstanbul Liaison Office isimli firmanın “Samsung! Görmek İnanmaktır” başlıklı broşüründe yayınlanan Samsung PS-42D4S Model Plazma TV reklamlarında belirtilen bazı özelliklerin anılan televizyonda bulunmadığını belirledi. Tüketiciyi yanıltıcı ifadeler nedeniyle firmaya 54 bin 913 YTL idari para cezası ile reklamı durdurma cezası verildi.

  2. #2
    Always - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25 Eylül 2006
    Yer
    istanbul
    Mesajlar
    1,679
    Tecrübe Puanı
    45

    Standart --->: Sağlık Etkili Gıda Reklamlarına Durdurma

    bilgiler için sağol

  3. #3

    Üyelik tarihi
    05 Ekim 2006
    Mesajlar
    61
    Tecrübe Puanı
    18

    Standart --->: Sağlık Etkili Gıda Reklamlarına Durdurma

    paylaşımın için teşekkurler.

Benzer Konular

  1. Pınar Süt Staj Raporu(Gıda)
    By Mustafa Uyar in forum Staj Defteri Örnekleri
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 22.Temmuz.2010, 00:05
  2. Ömrü uzatan 7 gıda
    By *prenSes* in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 01.Haziran.2007, 13:47
  3. Gıda Zehirlenmelerine Dikkat!
    By Always in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 29.Mayıs.2007, 20:12
  4. “Yeniden Gıda Raporu”
    By vergun in forum Konusuz Konular
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 23.Ekim.2006, 04:54
  5. Gıda kalori cetveli
    By vergun in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 22.Ekim.2006, 04:09

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.