Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


4 sonuçtan 1 ile 4 arası
  1. #1
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    Ilaç kullanmanin incelikleri

    İlaç kullanmanın incelikleri -


    Şurup bile içmiş olsanız mutlaka üzerine bir bardak su için. Çünkü alınan ilacın etkili olabilmesi için, mide veya bağırsakta çözünerek, kana karışması gerekir.
    Sizin ilaçla bereber içeceğiniz su, bu çözünmeyi kolaylaştırır, kana karışmayı hızlandırır. Özellikle antibiyotiklerin soğuk algınlığı ve grip ilacı gibi rastgele içildiğini, bunun son derece yanlış olduğuna dikkat çeken uzmanlara göre, susuz içilen ilaç, deva olmamakla birlikte yeni hastalıkların habercisi olabiliyor.
    Antibiyotik türü ilaçların genellikle aç veya tok karnına içilebilen ilaçlar olduğunu belirten uzmanlar, bazı türlerinin aç karna alınması gerektiğini, ilaçların istenen etkiyi gösterebilmeleri için kanda belirli bir seviyede olmaları gerektiğini kaydediyor. Türkiye'de antibiyotiklerin doktor kontrolü olmadan adeta soğuk algınlığı ve grip ilacı gibi kullanıldığını anlatan Uzm. Dr. Mustafa Yalçın, bunun son derece yanlış bir yaklaşım olduğunu vurguladı. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçların genellikle tok karnına alınmasın tavsiye eden Dr. Yalçın; "Zira bir çoğu mide iç zarı üzerine tahriş edici etkiye sahiptir. Dolu mide ile alındıklarında bu yan etkileri en aza iner. En azından dolu bir bardak su ile alınmalıdırlar. Şurup bile içmiş olsanız mutlaka üzerine dolu bir bardak su için. Çünkü alınan ilacın etkili olabilmesi için, mide veya bağırsakta çözünerek, kana karışması gerekir. Sizin ilaçla bereber içeceğiniz bir bardak su, bu çözünmeyi kolaylaştırır, kana karışmayı hızlandırır ve etkinin çabuk başlamasını sağlar. İlaçları 'size özel olarak önerilmemişse' asla bölmeyin ve çiğnemeden yutun. Birçok ilaç tablet şeklinde olup üzerleri şeker (örneğin drajeler) veya film (örneğin film tabletler) kaplanmıştır. O ilacın etken maddesi ya mide ortamında bozulup etkisini kaybetmektedir veya mide mukozasını (iç zarı) tahriş edici özelliktedir ya da mideden emilimi kötüdür. O nedenle üzeri kaplanarak midede dağılmadan doğruca barsağa aktarılması sağlanır. Siz eğer böyle bir ilacı böler veya çiğnerseniz etkisini yok etmiş olursunuz. Tableti elinize aldığınızda bakın; eğer üzerinde bölünebileceğini belirtir bir çentik yoksa asla bölmeyin ve çiğnemeyin. Çiğneme tabletleri (pastiller) bu grubun dışında tutulmaktadır. Onlar, çiğnenerek alınmalıdır. Eğer ilacı kullanacak kişide gebelik ve emzirme gibi bir durum varsa mutlaka hekimi ve eczacıyı uyarın. Gebe ve emzirenlerin doktora veya eczacıya danışmadan en basit ağrı kesiciyi bile almaları, bebekleri için risk teşkil edebilir. Çalışıyorsanız; kullanacağınız ilaçlar yaptığınız işi etkileyebilir. Birçok ilaç yan etki olarak sersemlik ve uyku hali (sedasyon) yapar. Dolayısıyla dikkat gerektiren bir makine kullanıyorsanız ciddi sorunlar ortaya çıkabilir" dedi.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/54959-ilac-kullanmanin-incelikleri.html#post112219
    Bütün ilaçların buzdolabında saklanmasının gerek olmadığını belirten Dr. Mustafa Yalçın, ilaçların kutuları üzerinde nasıl ve ne şartlarda saklanmaları gerektiğinin yazıldığını, vatandaşların buna göre hareket etmesi gerektiğini kaydetti. Yalçın; "Oda sıcaklığı diyorsa evinizde direkt güneş ışığı almayan, serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz. Buzdolabı diyorsa buzdolabının kapağında değil, orta raflarından birinde saklayabilirsiniz. Buzluk kısmına asla ilaç koymayın! İlaçları, ısı yayan cihazlardan uzak tutun. Bütün ilaçları kendi ambalajları içinde ve kapakları sıkıca kapatılmış olarak saklayın. Toz halinde alıp sulandırarak kullandığınız şurupları hazırladıktan sonra buzdolabında saklayın. 10 gün içinde bitmezse kalan kısmını atın. Bu şurupları her kullanımdan önce iyice çalkalayın. Bu tip ilaçları hazırlarken mutlaka kaynatılıp soğutulmuş su kullanın. Şişeye su eklemeden önce şişeyi çalkalayarak tozların ayrışmasını sağlayın. Önce şişedeki işaretli yerin bir parmak alt seviyesine kadar su doldurun. İyice çalkalayıp 5- 10 dakika bekleyin. Daha sonra işaretli yere kadar su doldurun. 5- 10 dakika daha beklettikten sonra ilacı kullanabilirsiniz. " diye konuştu

  2. #2
    Rfrderin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    02 Şubat 2017
    Yaş
    33
    Mesajlar
    33
    Tecrübe Puanı
    8

    Standart

    İlaç mecbur kalınmadıkça kullanmamalıdır. Vücut için yarardan çok zararı vardır. Hele ki bilinçsiz kullanılırsa daha kötü sonuçlar doğuracaktır.

  3. #3
    tyfnrfrm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01 Ekim 2018
    Yaş
    34
    Mesajlar
    58
    Tecrübe Puanı
    6

    Standart

    İlaç arkasından su içme alışkanlığı bizim insanlarımızda yok ne yazık ki. Yeteri kadar bilinçli kullanılmıyor.

  4. #4
    canergkts - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    12 Ekim 2018
    Yaş
    33
    Mesajlar
    48
    Tecrübe Puanı
    6

    Standart

    Su içmekten ziyade en ufak bir ağrınız olduğunda ilaca yönelmeyin. Doğal tedavileri deneyin. Antibiyotik kullanımı hakkında bilinçlenmemiz gerekli diye düşünüyorum birde.

Benzer Konular

  1. doğru makyajın incelikleri
    By gül_431 in forum Kadınlar Kulübü
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 19.Mart.2008, 20:57
  2. Kahkaha en iyi ilaç
    By Mustafa Uyar in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 03.Temmuz.2007, 17:00
  3. Çanakkale: Acı ilaç
    By Mustafa Uyar in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 15.Mayıs.2007, 16:45
  4. parfüm kullanmanın incelikleri
    By ReLaKsT in forum Kadınlar Kulübü
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 17.Ekim.2006, 11:08
  5. Bahçe düzenlemenin incelikleri
    By Osman in forum Güzel Evim
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 17.Eylül.2006, 11:10

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.