Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart İlkyardım Nedir?

    İlkyardım Nedir?

    İlkyardım, hasta veya yaralı kişiye, daha ciddi bir tıbbi yardım uygulanmadan önce yapılan ilk bakımdır. İlkyardımın amacı, durumun kötüleşmesini önlemek için aktif olarak müdahale etmek, yaşam desteği sağlamak, yaralının etkin tedavisini başlatmak, zararı en aza indirmek ve yaşam kaybını önlemektir.
    Yaralanmanın, ölüm olaylarının dördüncü ana nedeni olduğu düşünülürse, ilkyardım eğitiminin gerekli olduğu çok açıktır. Düşmeler en sık rastlanan yaralanma sebebidir. Ancak trafik kazaları en ölümcül olanıdır. Yaralanma ölümlerinin %22'si trafik kazaları sonucu oluşmaktadır.
    İlkyardım inceleme ve araştırmayla başlar. Bir yaralıya yaklaşmadan önce olay yerinde, yaralı ve kurtarıcının hayatını tehlikeye atabilecek faktörlerin önlenmesi gerekir. Daha sonra yapılan ilk inceleme, yaralının hayatını kurtaracak işlemlerin hemen uygulanmasının gerekip gerekmediğini belirler.
    İlkyardımın Temel Aşamaları

    - İlk önce yaralının genel sağlık durumu değerlendirilir. Yaralının omuzlarına hafifçe dokunup ona seslenerek bilincinin yerinde olup olmadığı saptanır.
    Derhal ambulans çağırılır.
    - Yaralı, boynu ve başı sabit tutularak sırt üstü yatırılır.
    - Yaralının bilinci kapalı ise çenesi yukarı kaldırılarak başı geride tutulur. Böylece dilin, nefes borusunu kapatması önlenir.
    - Yaralının nefes alıp almadığına bakılır. Nefes almıyorsa ağzından veya burnundan suni teneffüs yapılır. Nefes verirken göğüs kalkıyor mu diye bakmak gerekir. Nefes verme aralarında akciğerlerden hava boşalması beklenmelidir.
    - Kan dolaşımının gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için nabız kontrol edilir. Nabız, adem elması ve boyun kası arasındaki bölgeye, üç parmakla hafifçe bastırılarak kontrol edilir.
    - Yaralının nabzı yoksa kalp masajına başlanır. Temel yaşam desteği tek kişi ile yapılıyorsa 15 kalp masajı ve 2 tam nefes şeklinde tekrarlanarak uygulanmalıdır. İki kişi ile ise 5 kalp masajı 1 nefes şeklinde uygulanır.
    - Temel yaşam desteği, sadece solunumu ve kan dolaşımı durmuş kişilere uygulanır.
    - Eğer nabız var, solunum yoksa her 5 saniyede bir nefes verilmelidir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/54875-ilkyardim-nedir.html#post112103
    - Solunum ve kan dolaşımı sağlandığında temel yaşam desteği kesilmelidir.
    İlkyardım Pozisyonu

    Omurilikteki bir hasardan şüpheleniyorsanız ve hasta kusmuyorsa yerinden kımıldatmayın. Gerekli herşeyi yaptıktan sonra acil tıbbi yardımı beklerken hastayı ilkyardım pozisyonuna getirin. Eller ve ayaklar vücudun rahat ve sabit olmasını sağlayacak şekilde olmalıdır. Yanına diz çöküp kolunu başının arkasına atın. Karşı taraftaki kolunu göğsünün üstüne boyun ve bacağını dizinden büküp kendi tarafınızdaki bacağın üzerine koyun. Dikkatlice başı da vücutla birlikte kendinize doğru bir elinizle döndürün ve diğer elinizle yüzünü koruyun. Başını geri itin, çeneyi öne çıkarın ki rahat nefes alsın. Ancak çeneyi vücuttan daha alçakta tutun ve sıcak tutun.

    UYARI: İlkyardım tıbbi bakımın bir alternatifi değildir. Hasta veya yaralı en kısa sürede tıbbi bakım görebileceği bir merkeze ambulansla nakledilmelidir.
    Ancak ilkyardım eğitimi alan kişiler, durumu ve aciliyetin derecesini tayin etme ve profesyonel tıbbi yardım ulaşana kadar yapılabilecek en doğru şeyleri belirleme yeterliliğine sahiptir.

    Kaynak: İstanbul Sağlık El Kitabı

  2. #2
    tyfnrfrm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01 Ekim 2018
    Yaş
    34
    Mesajlar
    58
    Tecrübe Puanı
    6

    Standart

    Temel bilgilerini herkesin bilmesi gerekli. Bir yakınınızın başına bir şey gelse allah korusun. İlk yardım edecek kişi siz olabilirsiniz. Hatta hayatını kurtarabilirsiniz.

Benzer Konular

  1. Trafik ve İlkyardım 2.DÖNEM Zümre ÖRNEĞİ
    By Beyza in forum Trafik Güvenliği Dersi
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 21.Şubat.2011, 14:16
  2. Trafik ve İlkyardım Eğt Zümre/2006-2007 indir
    By Mustafa Uyar in forum Trafik Güvenliği Dersi
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 10.Şubat.2011, 21:07
  3. Trafik ve İlkyardım Zümresi 1. Dönem
    By Mustafa Uyar in forum Lise Ders Zümreleri
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 16.Şubat.2010, 23:17
  4. Çocuklarda İlkyardım
    By soleil in forum Sağlık
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 15.Nisan.2008, 15:14
  5. Trafik ve İlkyardım Eğitimi Dersi için Trafik Filmleri
    By Beyza in forum 4. Sınıf Etkinlikler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 04.Şubat.2008, 15:37

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.