Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    Standart Ye ekşiyi doğur Ayşe'yi, ye tatlıyı doğur Atlıyı !!!

    Dünya geneline baktığımızda en çok hurafeye maruz kalanlar Türk kadınları. Adet kanamasından lohusalığa kadar ilginç ve komik hurafelerle dolu bir toplumuz. Rahat doğum yapmak için olandan tutun da bebeklere kadar ne ararsanız var...
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/51010-ye-eksiyi-dogur-ayseyi-ye-tatliyi-dogur-atliyi.html#post105263

    Kadın ve hurafe
    Kadın ve hurafe denilince belki de dünyada en çok hurafelere maruz kalan kadınlardır. En basitinden adet kanaması ile ilgili hurafeler çok fazladır. Örneğin Menstrüasyon Mens ay demek. Kadının 28 günde bir ay döngüsüne göre yani ayın şekline adet gördüğüne inanılıyor. Ve de bazı toplumlarda kadın adet gördüğü esnada uğursuz sayılıyor. Yani kadın o anda yok. Adet görmek kadını bir kere 0'a indiriyor. Türkçe’de bunun karşılığı kirlenmektir. 'Ne zaman adet gördün?' diye sorulunca kadın anlamaz ama 'Ne zaman kirlendin?' denildiğinde, 'Haa' der. Hurafelerden önemli bir kısmı da hamilelikle ilgili. Eskiden hamilelik kapalı bir kutuydu.

    Şu anda bile kapalı kutu sayılır. İnsanlar cinsiyet tahminlerini ona göre yapmaya çalışıyorlardı. Rahat doğum yapmak için hurafeler var. Bebeklerle ilgili hurafeler var. İlginç ve komik hurafelerle dolu bir toplumuz. Bu arada hurafeden gerçeğe dönüşen şeyler de var. Mesela hurafe şudur: Gebeliğin erken dönemlerinde bulantısı, kusması olanların kız çocuğu olur diye bir hurafe var. Bu bilimsel çalışmalarla şu anda kanıtlanmış durumda. Kız bebeğin salgıladığı hormonlar kadında daha çok bulantıya neden oluyor.

    Lohusanın mezarı 40 gün açık kalır
    Bir de çok ilginç bir inanış var. Lohusanın mezarı 40 gün açık kalır. Tıbbi olarak lohusalık 40 gündür. Ama halk bunu kendisi türetmiş. Yani bu şu anlama gelir , lohusalık döneminde kadının başına her şey gelebilir. Hurafeler yaşantılardan çıkıyor. Lohusanın mezarı 40 gün açık kalır denmesinin sebebi şu. Eskiden hamilelik riskli bir olaydı. Yani hamile kadına ölebilir gözüyle bakıyorlardı. Şu anda bu risk oldukça azalmış durumda. Şu anda hamile kadının veya lohusanın hayatını kaybetmesi çok ender bir olay.
    Mesela lohusalık döneminde ölen kadınlar var. Kanamadan, kan pıhtılaşmasından, enfeksiyondan. Bu 40 günlük döneme yayılmış olabilir gerçekten. Oradan da bu şey türüyor. Ve hakikaten tıpta da süre 40 gündür. Bunlar hurafe ama gerçeğe yakın hurafe.

    Ye ekşiyi doğur Ayşe’yi
    "Bebeğin anne karnında ilk kıpırdadığı an kadın kime bakarsa bebek ona benzer" diye bir hurafe daha var. Bu çok yaygın. Ya da bir çift arasında kim daha çok seviyorsa bebek ona benziyor gibi yaygın bir inanç var. Mesela kız doğurmak istiyorsan "Ye ekşiyi doğur Ayşe'yi" derler. Erkek çocuk doğurmak isteyenlere "Ye tatlıyı doğur atlıyı" tekerlemesi denk düşmüş. Tatlı ile erkek çocuk arasında bağ kurulmuş.
    Konu Mustafa Uyar tarafından (03.Şubat.2012 Saat 23:07 ) değiştirilmiştir.

Benzer Konular

  1. Ayşe’nin kulübesi
    By Mustafa Uyar in forum Okul Öncesi Etkinlikler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 18.Ocak.2009, 21:31
  2. ADI AYLİN Ayşe KULİN
    By suspect in forum Kitap Özetleri
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 25.Ekim.2008, 21:30
  3. Planlamak lazım (AYŞE ARMAN )
    By soleil in forum Konusuz Konular
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 30.Ocak.2008, 22:49
  4. Adım Ayşe
    By cmetin_88 in forum Fıkralar
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 17.Aralık.2007, 22:39
  5. HZ. AİŞE (r.a)
    By yoLcu in forum İslami Bilgiler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 09.Şubat.2007, 18:08

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.