Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Cengiz, “piyasadan alınan ve TÜBİTAK tarafından analizleri yapılan 10 farklı gazozda belli oranlarda alkol çıktığını” ileri sürdü. Bu konuda tazminat davası açılabileceğini kaydeden Cengiz, "dikkat edin içtiğiniz gazozda alkol var" uyarısı yaptı.
A.A -Cengiz, Bayrampaşa'daki birlik genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Alkolsüz İçecekler Tebliği'nin, bugün piyasada satılan bütün meyve suları, meyve şurupları, gazlı ve asitli içecekler ile doğal suların içeriğinde neler olması gerektiğini ayrıntılı bir şekilde ortaya koyduğunu kaydetti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/4196-gazozda-alkol-tespit-edildi.html#post5935
Tebliğin 5/K maddesine bakıldığında, “Alkolsüz içeceklerde alkol miktarının en çok 5.0 gram/litre olabileceği” şeklinde bir düzenleme bulunduğunu ifade eden Cengiz, “Açıkçası ismi alkolsüz olan ve alkolsüz içeceklerin içeriğini düzenleyen bir tebliğde nasıl olur da litrede 5 grama kadar etil alkol olabileceğine ilişkin bir düzenleme getirilebilir diye bir soru sorduk kendimize. Bunun üzerine yaklaşık 7-8 ay önce bir çalışma başlattık” dedi.
Cengiz, bu kapsamda piyasada satılan bütün gazoz markalarındaki etiket kısımlarını incelediklerini ve bunların tamamında, etiketlerin üzerinde kesinlikle alkol bulunabileceğine ilişkin bir ibare olmadığını gördüklerini bildirdi.
TÜBİTAK ANALİZ ETTİ
Bir markaya ait gazozda, “İçinde kesinlikle alkol ve çözeltisinin olmadığı”na ilişkin uyarıcı bir ibare kullanıldığını kaydeden Cengiz, bunun üzerine şüphelerini gidermek amacıyla ulusal ölçekte piyasalarda satılan 10 farklı marka gazoz satın aldıklarını ve alkol analizleri yapılmak üzere Gebze'deki TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine gönderdiklerini anlattı.
Bülent Cengiz, “Piyasadan aldığımız ve TÜBİTAK tarafından etil alkol analizleri yapılan 10 şişe gazozun tamamında alkol çıktı. Üretimin tamamında böyle bir alkol bulunduğuna ilişkin bir yaklaşımdan ziyade, 10 şişede bulunan değerleri paylaşmak istedik” diye konuştu.
Analiz edilen ürünlerde alkol oranının 1,56 ile 0,20 gram/litre arasında değerler elde edildiğini anlatan Cengiz, bu sonuçlardan sonra konuyu gıda mühendisleri, kimya ve tıp alanında uzmanlarla görüştüklerini ifade eti.
Cengiz, uzmanların ifadelerine göre, “bütün gazozların üretiminde tat ve kokuyu düzenleyen esansların suda çözülebilmesi için etil alkol kullanıldığını, üretim aşamasından sonra da etil alkolün asli unsurunu kaybetmediğini ve alkol yerine başka bir maddenin de kullanılabilmesinin mümkün olduğunu, ancak maliyet nedeniyle bunun tercih edilmediğini” öğrendiklerini bildirdi.
TAZMİNAT DAVASI AÇILABİLİR
Cengiz, söz konusu gazoz şişelerinin hiçbirinin üzerinde alkol içerdiğine ilişkin bir ibarenin yer almadığını da belirterek, şöyle konuştu:
“Dolayısıyla her ne kadar eldeki rakamlar Alkolsüz İçecekler Tebliği'ne uygun olsa da etikette yer alan bilgilerin eksiksiz olmaması ve doğru bilgiyi yansıtmamış olması nedeniyle, öncelikle tüketicinin temel ve evrensel haklarından biri olan bilgilenme hakkı açıkça ihlal edilmektedir.
Dini hassasiyetleri nedeniyle etil alkol tüketmek istemeyen tüketiciler, bilmeden bu gazozları satın almakta ve alkol tüketmektedirler.
Öncelikle bu konunun yetkilisi olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tebliğin ismini değiştirmeli, ya da o alkol maddesini tebliğden çıkarmalıdır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da harekete geçip, etiketler üzerinde sıkı bir denetim yapmalıdır. Gazoz üreticisi firmalar ise tüketiciye ulaştırdıkları içeceklerin neyi içerdiğini tam olarak ifade eden etiketleri şişelerin üzerine yapıştırmalıdır.”
Bu konuda tazminat davası açılabileceğini kaydeden Cengiz, tüketicilere, ”dikkat edin içtiğiniz gazozda alkol var” uyarısında bulundu.