Saçlarının renginde biçiminde ve yoğunluğundaki değişim, kişinin çoğu zaman yaşını ortaya koyabilen en önemli göstergedir. Alman Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, saç ağarmasının ile ilgili şu bilgileri verdi..

Yaşlılığa bağlı ortaya çıkıyor
“Yaşlanma ile kıl köklerindeki renk hücrelerinin kaybında ultraviyole ışınlarının etkisi, kronolojik yaşlanmadan daha önemlidir. Ayrıca beyazlaşan saçlarda bakır miktarının da azaldığı saptanmıştır. Erken saç ağarmasının kemiklerdeki mineral yoğunluğunun azalmasıyla bağlantılıdır. Menopoz sonrası kadınlarda saç ağarması ile osteoporoz arasında bir ilişki olabileceği de düşünülmektedir…
Yaşlılarda saçın büyüme hızı da yavaşlamaktadır. Erkek tipi kellikte görülen kıl kökü ve gövdesi küçülmesi olayı her iki cinste de yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkıyor. Ancak yaşlılıktaki kıl küçülmesi, erkek tipi dökülmedekinden daha yavaş ve hafif seyretmektedir…
En büyük etken çevre
Saçta yaşlanma ile oluşan değişiklikler en aza indirebilmek için, öncelikle çevreden gelen zararlı etkileri azaltmak gerekiyor. Bu zararlı etkilerin başında ultraviyole ışınları geliyor. Güneş ışınlarının yanı sıra tedavi veya kozmetik amaçlı yapay ultraviyole kaynakları (PUVA tedavisi ve solaryumlar), saçın hem keratin yapısını, hem de pigment oluşumunu bozar.
Böylelikle saçlar zayıfladığı gibi rengi de bozulur. Ayrıca aşırı sıcak, soğuk, kimyasal zararlı etkenler (asit ve alkaliler) de saçta yaşlanmaya bağlı fizyolojik yıpranmayı arttırır. Menopoz sonrası endokrin eksikliklerin yerine konma tedavileri saç ve deride yaşlanmanın yaptığı etkilerin azalmasına katkıda bulunabilir.
Saçlara mezoterepi yöntemi
Son yıllarda saç dökülmesini ve hasarını düzelten, doğal saç renginin korunmasına yardımcı olan keratin içerikli ağızdan alınan destek tedavi ürünleri de kullanılabilmektedir. Bu maddeler, 3-6 aylık kullanımı sonrasında saçlarda son derece olumlu sonuçlar elde edilmektedir. Deriye uygulanan mezoterapi yöntemiyle de saç yaşlanmasının önüne geçilebiliyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/41467-sac-agarmasi-durdurulabilir-mi.html#post87849
Saçlı deriye uygulanan mezoterapi yöntemiyle kıl köklerinde bozulmuş olan dolaşımı canlandırıcı, kıl köklerinde yapılanmayı sağlayıcı, güçlendirici birtakım maddeler de enjeksiyon yoluyla verilmektedir. İşlem ağrısız olup, haftada bir 5 seanslık tedavi çoğu kez yeterli gelmektedir”