Anne sütü bebeğin ilk aylarda ihtiyaç duyacağı tüm özelliklere sahiptir.

Emilimi çok kolay olduğu için hazmı kolaydır, bundan dolayı bebeklerin gaz sancıları daha az olacaktır. Anne sütü mikroplardan arınmış bir şekilde her zaman kullanıma hazırdır.

Hazırlama gerektirmediği için son derece pratiktir. Anne sütü bebeği mikroplara karşı korur ve anne sütü ile beslenen bebeklerin hastalıkları daha çabuk iyileşir.

Anne sütü ile beslenen bebeklerin yetişkinlik dönemlerinde kolesterol seviyeleri daha düşüktür. Çünkü mama ile beslenen bebekler daha şişman olabilir.

Bebeklerin meme emmesi çene ve diş gelişimleri açısından son derece olumludur. İleriki yaşlarda diş problemleri görülme sıklığı daha azdır.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde ilk aylarda ortaya çıkan egzama ve alerjik reaksiyonlar daha az görülür. Anne sütü dengeli büyüme sağlar.

Emzirmek bebek ve anne arasında çok sıkı bir bağ olmasını sağlar, ayrıca bebeğe güvende olduğu duygusunu verir. Emzirmek annenin psikolojik olarak rahatlamasını da sağlar.

Emzirme sırasında salgılanan oksitoksin hormonu annenin rahminin daha çabuk toparlanmasına yardımcı olur.

Emzirme ve süt üretimi kalori yakılmasını hızlandıracağı için hamilelik döneminde alınan kiloların gitmesine yardımcı olacaktır.

Emzirmenin meme kanserini önleyici bir özellik taşıdığı düşünülmektedir. Ayrıca anne sütü son derece ekonomiktir.

Fiziksel ve ruhsal açıdan bir sorun yoksa (herhangi bir ilaç kullanımını gerektiren), anneler emzirme konusunda bilinçlendirilmeli ve bu konuda teşvik edilmelidirler.

Emziren annelerin yeteri kadar dinlenmesi, bilinçli beslenmesi ve kendilerini çok yormayacak şekilde egzersiz yapmaları çok faydalı olacaktır.