Güneş yanığına yoğurt sürmeyin

Güneş yanıklarında cilde diş macunu, yoğurt ve salça gibi ürünlerin sürülmemesi gerektiğinin uyarısı yapıldı

Denizli Devlet Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Gökşin, güneş yanıklarında cilde diş macunu, yoğurt ve salça gibi ürünlerin sürülmesinin yanlış olduğunu söyledi, uyarılarda bulundu.

Özellikle çöl sıcaklarının yaşandığı günlerde güneş ışınlarının insan vücuduna faydasının yanı sıra zararlarının da olduğunu açıklayan Dr. Şule Gökşin özellikle çocukların ve yaşlıların korunması gerektiğini söyledi. Gökşin, "Güneş ışınlarının deri üzerinde kısa sürede ortaya çıkardığı en zararlı etki güneş yanıkları. Maruz kalınan ultra viyole ışınlar, süresine göre değişmek üzere birkaç saat veya birkaç gün içerisine deride önce kızarıklık, daha sonra sıcaklık artışı ve ağrı yaratır. Ardından içi sıvı dolu kabarcıklar oluşur. Özellikle çocukluk çağında oluşan yanık bölgesinden ileri yıllarda deri kanseri gelişme riski çok yüksektir. Güneş ışınlarına uzun yıllar defalarca maruz kalınması halinde deride leke oluşumu, çillenme, kabalaşma, yüzde 80 erken yaşlanma ve deri kanserleri oluşur. Deri ve deri eklerinden köken alan deri kanserlerinin farklı tipleri vardır. Bunların bir kısmı iyileşmeyen yaralar şeklinde olup uzak organlara yayılmazken bir kısmı da erken teşhis edilmediği takdirde birkaç yıl içinde ölümle sonuçlanabilmektedir" dedi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/28127-gunes-yanigina-yogurt-surmeyin.html#post54443

Özellikle sabah 11.00 ile öğleden sonra saat 15.00 saatleri arasında güneş ışınlarından uzak durulması gerektiğini söyleyen Dr. Gökşin, gün içinde dışarı çıkarken vücudu örten pamuklu bol ve açık renkli kıyafetler tercih edilmesini, yaz aylarında koruma faktörü en az 15 olan ürünler kullanılmasını önerdi, açık tenli olan kişilerin ise bu faktörün 30 veya daha üzere olmasına dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Güneş kreminin güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulanmasını öneren Dr. Şule Gökşin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üç yaşından küçük çocuklar kesinlikle güneşin altında bırakılmamalı. Çocuklar için güneşte korunma ürünlerini seçerken yüksek faktörlü olmasına ve yoğun miktarda UVA ve B filtrelerini içermesine özen gösterilmeli. Güneş yanığı olduğu zaman, insanlar bilinçsizce yanık yerine diş macunu, yoğurt, salça ve bu gibi maddeler sürüyor. Bu durum son derece sakıncalı. Güneş yanıklarından sonra kişiler yalnızca soğuk kompres yapabilir. Bu durumda bol sıvı alınmalı. Ciddi yanıklarda ise en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı."