Kan basıncında sodyum ve potasyuma dikkat

Potasyum kişiyi hipertansiyondan korurken, fazla sodyum yani tuz kan basıncını yükseltiyor


Potasyum, sodyumla birlikte hücre içi ve dışında sıvı ve mineral dengesinin sağlanmasına, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur ve besinlerin hücre içine geçişini sağlar. Kalbimizin ve vücuttaki diğer kaslarımızın sağlıklı yapısını koruması potasyuma bağlıdır. Fazla şeker, diüretikler, laksatifler, fazla tuz, alkol ve stres bu mineralle birlikte vücuttan atılır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/27789-kan-basincinda-sodyum-ve-potasyuma-dikkat.html#post53433
Böbrek bozuklukları da aşırı potasyum kayıplarına neden olabilir. Yetersizlik durumlarında güç kaybı, iştahsızlık, mide bulantısı ve halsizlik görülür. Hipertansiyon tedavisinde ek potasyum kullanılması gerekebilir. Yetişkinlerin hipertansiyondan korunmak için günde 2000 - 3500 mg potasyum alması önerilir. Potasyum balık, tavuk, taze et, birçok sebze (özellikle patates) ve meyvelerde (muz, kayısı, turunçgiller) bulunur. Az işlem görmüş besinlerin potasyum miktarı daha fazladır.
Sodyum ise vücut sıvı dengesinin kontrol edilmesine, kalp kası da dahil tüm vücut kaslarımızın gevşemesine, sinir uyarılarının iletimine yardım eder. Vücuttan sodyum kaybı aşırı ishal ve terleme yolu ile olur. Sodyum atımında bozukluklar görülen bazı böbrek hastalıklarında aşırı alım vücutta su tutulmasına ve ödeme neden olabilir. Tuza karşı hassasiyeti olan bireylerde, kan basıncında artış görülebilir.
Sağlıklı bireylerin gereksinimlerini karşılayacak yeterli ve güvenli sodyum miktarı her ne kadar 500 mg olarak belirlenmiş olsa da bireylerin tükettiği düzey bundan daha yüksektir. Dörtte bir tatlı kaşığı tuz 500 mg sodyum içerir.

Fazlası zarar
Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan sodyum, doğal yiyecek tuzu olarak adlandırılır. Sofra ya da mutfak tuzunun da büyük bir bölümü sodyumdur. Fazla tuz tüketiminin de yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon) ile ilişkili olduğu daima dikkate alınmalıdır. Fazla tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını artırır. Bu durum kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur.

Besinlerin sodyum ve potasyum miktarları
Besinler Sodyum (mg) Potasyum (mg)
Dana eti 80 500
Tavuk eti 68 235
Mercimek 30 790
Kuru fasulye 19 1196
Beyaz peynir 252 68
Süt 49 152
Yoğurt 51 143
Enginar 86 760
Mantar 15 414
Patates 3 407
Muz 1 370
Portakal 1 200
Nar 3 259




SOYA
Soya fasulyesi, besin öğeleri açısından hayvansal kökenli proteinlere en yakın olan yağlı tohumdur. Soyada; potasyum, B1 vitamini, B2 vitamini, niasin, piridoksin, pantetonik asit, biotin, A vitamini, C vitamini, inositol, folik asit, E vitamini ve K vitaminleri, östrojenden yaklaşık olarak 1000 kat daha az östrojenik güce sahip olan maddeler bulunur. Kolesterolü düşürür. İnek sütüne alerjisi olanlar soya sütü ve ürünleri tüketebilirler. Tüm bu faydaları bilinen soya, aşırı tüketiminde besinlerden aldığımız çinkonun biyoyararlılığını azaltır.