Eksik krom alımı hastalık nedeni

Kromun az alımı tip 2 diyabet ve kalp - damar hastalıklarının risk faktörlerini artırır




Krom vücudumuzda sentezlenemediği için, dışarıdan besinlerle alınması gereken bir elementtir. Vücuttaki basit şekerin parçalanmasını ve kullanımını düzenler.
Karbonhidrat, yağ ve proteinin metabolize olmasıyla açığa çıkan glikozun hücre içine alınıp enerjiye çevrilmesini sağlayan, pankreastan salgılanan ensülin hormonunun oluşumuna yardım eder.
Çalışmalar krom yetersizliğinin insanlarda glukoz ve yağ metabolizmasında bozukluklara neden olduğunu göstermiştir. Araştırmalar krom verilen şeker hastalarında, şeker hastalığının belirleyicisi olan glukoz toleransı testinin düzeldiğini göstermektedir.

HDL'ye katkısı var
Kan şeker düzeyi yüksek veya düşük olan bireylerde diyete eklenen kromun bu düzensizliği iyileştirici yönde etki yaptığı bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda krom yetersizliğinde kanda kolesterol miktarında artış ve damar sertliği gözlenmiştir. Krom, yağ profilini geliştirerek iyi huylu HDL kolesterol düzeyinin yükselmesine katkıda bulunurken ortalama kolesterol düzeyini düşürür ve vücuttaki enzim ve hormonlar için de çok önemlidir.
Kromun doğada, basit ve karışık olmak üzere iki şekilde bulunduğu varsayılmaktadır. İnsan vücudunda ise kromun en çok bulunduğu organ karaciğerdir.
Kromun az alımı ise bilindiği gibi tip 2 diyabet ve kalp - damar hastalıklarının risk faktörlerini artırmaktadır. Krom yetersizliğinde huzursuzluk, yorgunluk, şekere karşı tolerans bozukluğu, damar sertliği riskinde artış, fazla kilo alımı görülebilir.
Yüksek şeker tüketimi, akut egzersiz, hamilelik, emzikli lik ve fiziksel travma gibi stres durumlarında da ürindeki krom miktarlarında azalma olduğu gözlenmiştir.
Kromun osteoporozla savaşta ve yaşlanmayı geciktirmede etkili olduğu bilinmektedir. Yaşlanma ile birlikte ensülin salınımı ve duyarlılığı zayıflamaktadır. 40 bin kişi üzerinde yapılan bir çalışmada saç, ter ve ürindeki krom konsantrasyonunun yaş ile azaldığı gözlemlenmiştir.

Kaynakları nelerdir?
Kromun en iyi kaynağı etler, tam tahıllar, yağlı tohumlar, kurubaklagiller, yaş maya, brokoli, baharat, şarap ve sudur. Basit karbonhidratlar krom kaybını artırmaktadır. Günlük gereksinim kg başına 1 - 2 mikrogram civarındadır ve bu miktar doğal yiyecekleri kapsayan bir diyetle karşılanabilmektedir. Şeker hastalığı olanların krom kullanımından önce mutlaka doktora danışmaları tavsiye edilir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/27777-eksik-krom-alimi-hastalik-nedeni.html#post53420


Besin Miktar Krom (mcg)*
Brokoli 100 gram 11.0
Taze fasulye 100 gram 1.1
Patates 100 gram 2.7
Üzüm suyu 1 bardak 7.5
Portakal suyu 1 bardak 2.2
Biftek 90 gram 2.0
Hindi (göğüs) 90 gram 1.7
Elma 1 orta boy 1.4
Muz 1 orta boy 1.0



Karabiber
Karabiber ağacının meyveleri karabiber diye anılır. Dünyanın en çok kullanılan baharatıdır. Tatlılar dışında tuzun girdiği hemen her yemekte yer alır. Güney Asya'da yetişen bu bitki, Aralık-Ocak ve Temmuz-Ağustos ayları olmak üzere yılda iki kez toplanır. Yaprakları yürek biçimindedir. Çiçekleri sarkıktır. Zeytinsi meyveleri küçük, toparlak ve sapsızdır. Öğütülerek kullanılan bu meyveler, yağlı etlerde ve şarküteride kullanılır. Soslara, salataya ve her türlü tuzlu yiyeceğe çeşni ve tad vermesi için katılır. Karabiber de kan şekeri kontrolünde etkili olan krom mineralini içermektedir. Antioksidan etkisi vardır. Bunun dışında karabiber sindirimi kolaylaştırır. Zayıf böbreklere, basura (hemoroid), mesaneye ve hassas midelere zararlıdır. Sağlam midelere: Pankreastan salgılanan öz suyu çoğaltarak karbohidratların ve yağların sindirimini kolaylaştırır. Ateş düşürür, öksürüğü yumuşatır. Karabiber, iştah açıcı, ateş düşürücü etkisi olan bir baharattır.