Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinde toplantı..


Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen "Dünya Diyabet Günü” etkinliğinde, şeker hastalığının etkileri, bu hastalıkla iyi geçinmek, uyumlu yaşamak için yapılması gerekenler anlatıldı.
Umuttepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen, geniş bir izleyici kitlesinin takip ettiği organizasyonda KOÜ Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Şükrü Hatun ve Marmara Üniversitesi Endokrinoloji Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Deyneli bilgiler verdi. Konferans öncesinde diyabetli çocuklara yemek verildi.

DİYABETİN TEDAVİSİ PAHALI
KOÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Demirci'nin yaptığı açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Şükrü Hatun söz aldı. Çocuklarda diyabet hastalığına ve sosyo - ekonomik durum ile diyabetli çocuklar arasındaki ilişkilere değinen Prof. Dr. Hatun, şunları söyledi:
"- Şekerin dengesi konusunda bilinçsiz olmak trafikte kırmızı ışıkta geçmeye benzer. Diyabet zengin hastalığı olarak bilinir; fakat öyle değildir. Her kesimden insan diyabet hastası olabilir. Diyabet hastalığının tedavisi pahalıdır. 1994 yılından beri insülinin herkese eşit verilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz.”
Prof. Dr. Hatun, Türkiye'de hastaların özellikle de yeşil karta sahip olan hastaların diyabet tedavisinde yaşadığı ekonomik sorunlara da değindi. Prof. Dr. Hatun'un konuşmasının ardından Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Deyneli "Diyabetli Doktor Olmak” konulu konuşmasını yaptı. Kendisinin de diyabet hastası olduğunu belirten Doç Dr. Deyneli, yaşamış olduğu zorlukları anlatarak, günümüzde diyabet hastalığındaki gelinen gelişmelere dikkat çekti. Şeker hastası olan insanların toplumdan kaçmaması gerektiğini söyleyen Deyneli, "İlk adımlar diyabetin tedavisi için çok önemlidir. Diyabet bir ömür boyu bizim arkadaşımız olacak. Ona iyi bakarsak iyi bir dost, bakmazsak nankör bir dost oluyor.” dedi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/27021-kocaeli-universitesi-tip-fakultesinde-toplanti.html#post51883
Konuşmanın sonunda diyabet hastası olan Sezer Köseali isimli çocuk Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a yazdığı bir mektubu okudu. Katılımcıları ve konukları oldukça etkileyen mektupta; diyabetli çocukların yaşadığı sorunlar ve imkansızlıklar anlatıldı. Etkinlik şiir dinletisi ile sona erdi.