Sınav Stresi ve Jinekolojik Sorunlar

--------------------------------------------------------------------------------

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ile Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) öncesinde ergenlik dönemindeki kız öğrencilerin yaşadığı stresin, jinekolojik sorunlara neden olduğu bildirildi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25835-sinav-stresi-ve-jinekolojik-sorunlar.html#post49237


Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cansun Demir, yaptığı açıklamada, sınav stresinin çoğu genç kızların iştahını açtığını, buna bağlı olarak halk arasında aşırı şişmanlık olarak bilinen obezite ve yumurtalık kistlerinin oluştuğunu vurguladı.



Demir, sınav stresinin neden olduğu jenokolojik sorunların başında adet düzensizliklerinin geldiğini ifade ederek, ''Çünkü, kadınlarda adet görmeyi düzenleyen mekanizmalar, beyinden salınan hormonlar tarafından başlatılabiliyor. Stres ise bu hormonların salınımını olumsuz etkiliyor. Genellikle adet gecikmeleri tarzında gördüğümüz bu sorun, bazen de adetlerin uzaması veya adet dışı kanamalar tarzında da ortaya çıkıyor'' dedi.

Demir, tıp dilinde ''polikistik over'' denilen yumurtalık kistlerinin nedeninin stres ve şişmanlık olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Özellikle doğum kilosu düşük olan çocuklarda, ergenlik çağındaki tüylenmeyle birlikte polikistik over ve kisti ortaya çıkabilir. Sınav stresi de bu kistleri tetikler. Kistler eskiden cerrahi olarak tedavi ediliyordu ancak, şimdi bir ilaç tedavisiyle şikayetler ortadan kalkıyor, adetler düzeliyor ve tüylenme gibi sorunlar bitebiliyor.

Sınav stresi, stres hormonlarının artmasına neden oluyor. Zaman zaman strese karşı kullanılan ve kortizon içeren ilaçlar da iştah açabiliyor.''

Demir, bazı genç kızlarda çok fazla miktarda kanama, adetlerin uzun süre olmaması ve çok ağrı gibi durumlar yaşanabildiğini, bu durumdaki genç kızların mutlaka jinekolojik muayene olmaları gerektiğini belirterek, ''Çünkü OKS'ye hazırlanma dönemi genç kızların ergenlik dönemi, yani adet görmeye başlamalarına denk geliyor. Genç kızların bir yandan dersleriyle uğraşırken, bir yandan da biyolojik değişimleriyle başa çıkmak ve streslerini önlemek için hekimden destek alınmak gerekir'' dedi.

-AĞRILI ADET BAŞARIYI OLUMSUZ ETKİLİYOR-

Demir, adet döneminin genç kızların sınavda başarı performansında da etkileyici faktör olduğunu belirterek, ''Bu durumda yapılması gereken, adetin ilk gününden itibaren ilaç alınmasıdır. İlk adetlerde aşırı miktarda kanama olabilir ve çocukları halsiz bırakabilir ve buna bağlı olarak performans kaybı oluşur' diye konuştu.

Demir, adetleri son derece ağrılı olan genç kızların sınav dönemi öncesinde bir jinekoloğa başvurarak, adeti geciktirici ilaç kullanmasının da hiçbir sakıncasının olmayacağını ancak, bu ilaçların kesinlikle kulaktan dolma bilgiler ya da eş dost önerisiyle alınmaması gerektiğini anlattı.

Demir, jinekolojik sorunların yanı sıra dış görüntüyü bozarak genç kızlarda psikolojik sorun yaratan obeziteye karşı sınav öncesinde diyete başlamayı da önermediklerini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Gelişme çağındaki genç kızlarda diyetin uzman kontrolünde yapılmaması ciddi sorunlar yaratabilir. Bu nedenle diyet önermiyoruz ancak, ders çalışırken zaman zaman ara verip yürüyüş ya da hareket yapmanın faydalı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, sınav sonrasında diyet yapılacaksa bunun mutlaka dengeli olması gerekir. Birden bire vücut ağırlığının yüzde 20'sinden fazla kilo kaybı vücut metabolizmasını bozar.''