Sonbahar, depresyona davetiye çıkarıyor

--------------------------------------------------------------------------------

Güneşin kendini daha az gösterdiği ve havaların soğuduğu sonbahar mevsiminde insanların ruh halinde de değişiklikler görülüyor.



Özellikle depresyon bu mevsimde en fazla görülen hastalıkların başında geliyor. Karamsar duygular içinde kayboluyor, güne başlamada zorluk çekiyor ve kendinizi mutsuz hissediyorsanız sonbahar depresyonu geçiriyor olabilirsiniz.

Özel Lokman Hekim Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Seçil Aldemir bu durumu şöyle açıklıyor: "Mevsim değişikliğinde insan metabolizmasında oluşan değişiklikler beraberinde halsizlik, yorgunluk, uyuma isteği gibi sıkıntıları ortaya çıkarabilir. Bu sıkıntılar bazı kişilerde hastalık haline dönüşebilir. Bu süreçteki sıkıntılar uzun süre devam eder ve şiddeti artarsa insanlar ruhsal bir çöküntü yani depresyon yaşayabilir. Sonbaharda güneşin daha az görülmesi de bu durumu tetikler. Çünkü güneş ışınları beyindeki mutluluk hormonunun salgılanmasını artırıyor."

Sonbahar depresyonuna yakalanan kişiler umutsuz, hüzünlü, kederli bir ruh haline bürünüyor. Yorgunluk, iştahta değişme, geçmişe pişmanlıkla, geleceğe karamsar bakmak, insanlarla iletişimin azalması, sebepsiz ağlamalar ve tedaviye cevap vermeyen kronik ağrılar da sonbahar depresyonunun habercisi oluyor. Bu belirtilerin birkaç haftadan fazla sürmesi halinde uzmana başvurmak gerekiyor. Psikiyatrist Seçil Aldemir, sonbahar depresyonunun kişinin günlük yaşamını nasıl etkilediğini ise şöyler anlatıyor: "Bu dönemde insanlar sabah yataktan çıkacak gücü bile kendinde bulamayabilir. İşe gitmek imkansız bir şey gibi görülebilir. Hatta evde boş boş oturup karamsar düşünceler içine boğulurcasına gömülebilirler. Yaptığınız şeyler sizin için büyük bir çabayı gerektiriyormuş gibi göründüğü için birçok şeyi bitirmeden bırakabilirsiniz."
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25697-sonbahar-depresyona-davetiye-cikariyor.html#post48943

Aile bireyleriyle daha fazla keyifli zaman geçirilmeli. Aile ve arkadaşlarınızın size yardım etme isteklerini geri çevirmeyin. Onlara daha fazla şans tanıyın.

Ilık günlerde uzun yürüyüşler yapılmalı. Bol sıvı tüketilmeli.

Cesaretinizi kırmayın. Normale dönmek için zamana ihtiyacınız olduğunu unutmayın ve kendinizi daha iyi olacağınıza inandırın.

Kendinizi suçlamayın. Depresyon bir hastalıktır. Onu sizin oluşturduğunuz düşüncesine kapılmayın.

Hayatınızda önemli kararları erteleyin. Depresyonunuz kontrol altına alınana kadar evlilik, boşanma, iş değişikliği gibi kararları vermeyin.

Kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak şeylerle uğraşın.