--------------------------------------------------------------------------------

Kansızlığım geçmiyor

Kansızlık sorunu yaşıyorum. Beslenmeme çok dikkat ettiğim ve özellikle kırmızı eti bol tükettiğim halde bu sorunu yaşıyorum.

Bu sorundan kurtulmam için demir hapları almak yeterli olacak mı? Yoksa bana ne gibi bir tedavi şekli önereceksiniz? Sevil B.

Sevil Hanım,

Kansızlık iyi incelenmesi gereken bir tablodur. Bildiğiniz gibi kanın en önemli görevi vücuttaki organ ve dokulara oksijen taşımaktır. Bu işi kanın içinde bulunan alyuvarlar yapar. Alyuvarların miktarının az olması ise kansızlık olarak adlandırılır. Buna iki temel kusur sebep olur. Bir tanesi alyuvarların yeterli miktarda doğru olarak yapılamaması, diğeri ise yapıldığı halde basur, fazla adet kanaması gibi bir nedenlerle kaybedilmesidir.
Sizin durumunuza gelince önce kansızlık nedeninin iyi anlaşılması gerekir. Neden belirlenip ortadan kaldırıldığında kansızlık da düzelecektir. Demir eksikliğine bağlı kansızlık da genellikle sessiz kan kayıpları sonucu ortaya çıkan bir tablodur Kabul edersiniz ki bir taraftan hasta kanama ile kan kaybederken istediği kadar demir hapı alsın fayda etmeyecektir.


ŞEKER HASTASI BABANIN ÇOCUĞU
Benim diyabetik yani şeker hastası bir nişanlım var. Nişanlım 28 yaşında ve bu rahatsızlığı 6 senedir var. Biz ileriki yaşantımızda çocuk sahibi olmak istiyoruz. Ama nişanlımın bu rahatsızlığı hamilelik sırasında çocuğumuzda yada bende bir etki yaratır mı? Bebeğimde de şeker hastalığı yada başka bir hastalık söz konusu olur mu? Eğer olursa ne yapmamız gerekiyor? Dilek B.

Dilek Hanım,

Şeker hastası babaların çocuk sahibi olmalarında bebeğin sağlığı açısından bir risk yoktur. Baba şeker hastası diye hamilelik süresince bebekte herhangi bir sorun yaşanmaz yada doğum sırasında annede istenmeyen bir olay gelişmez. Doğan çocuklar da normal sağlık çocuklar olarak doğar. Şeker hastalığına bağlı gebelik sorunları yada iri bebek doğumları sadece anne şeker hastası ise söz konusudur.
Şeker hastası babanın bebeğe aktaracağı yegane risk ileriki yaşlarda bebeğin şeker hastalığına yatkınlığı olabileceğidir. Çok iyi bildiğiniz gibi ailesinde şeker hastalığı olanların bu hastalığa yakalanma eğilimi daha yüksektir.


YAVRUMUN GÖZÜ KAYIYOR
2.5 yaşında bir çocuğum var. Yavrumun sol gözünde bir yere sabit baktığı zaman içe doğru kayma oluyordu. Doktora götürdük. Daha doğrusu bir kaç doktora götürdüm. En sonunda söyledikleri bana daha uygun gelen bir doktorun tedavisini uyguluyorum. Doktorumuz çocuğun gözünde 5 ve 6 numara olduğunu fakat göz numarasını 2 ve 2.5 başlatacağını söyleyip gözlük numaralarını verdi. Her gün 1 saat kapama tedavisi uygulamamızı söyledi. Benim sorum size bu tedavi uygun bir tedavi mi? Gözlük numaraları büyüyüp yada küçülme durumu oluyor mu? İleri yaşlarında gözlüğü kullanmama gibi bir durumu var mı? Kapama tedavisi kaymaya kesin bir çözüm oluyor mu? Kapama tedavisinde uygulamamız gereken veya dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir? Çalışma hayatınızda başarılar dilerim.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25689-kansizligim-gecmiyor.html#post48932

Bazı rahatsızlıklar vardır ki konunun uzmanından başka kimsenin yapacak fazla bir şeyi yoktur. Şaşılıkta bu rahatsızlıklardan biri. Siz de en doğrusunu yapıp göz hastalıkları uzmanına başvurmuş ve daha sonrada başka görüşler almışsınız.Yine de bazı genel bilgileri hatırlamakta fayda var.

Şaşılık (strabismus) her iki gözün aynı doğrultuda bakamamasıdır. Tek göz kaymasına rağmen diğer gözde onun kusurunu telafi etmek için normal fizyolojisine aykırı çalışmaktadır. Genellikle bebeklik çağlarında ortaya çıkar. 0-6 aylar arasında ortaya çıkan rahatsızlıklarda daha çok dışa kayma vardır. 6 ay – 3 yaş arasında belirti verenlerde ise hem içe hem de dışa kayma olabilir. Birinci durumda gözün kırma kusuru yoktur ama daha geç belirti veren şaşılıklarda hipermetropide birlikte görülür. İşte bu gurup gözlük verilerek, göz kapatma egzersizleri yapılarak düzeltilebilen şaşılıklardır. Bu çocuklarda erken tedaviye başlamak hem şaşılığın tamamen düzelmesinde hem de göz tembelliğinin gelişmesini engellemekte çok faydalıdır. Doğumdan hemen sonra görülen şaşılıklarda ise genellikle tek tedavi cerrahi müdahaledir. Sorunlu gözdeki göz kaslarına müdahale edilip gevşemeleri sağlanır ve böylece göz serbestleştirilmiş olur.

Doktora getirilen çocukların büyük bir bölümünde yalancı şaşılık (psödostrabismus) denilen durum söz konusudur. Çocuğun gözleri içe bakıyor gibidir ama gerçekte bu bir yanılsamadır. Bu çocuklarda göz çukurunun ve göz kapaklarının yapısı bu görünüme sebep olur. Yapılacak basit bir muayene bu durumu ortaya koyacaktır.

Gözlerimiz güneşe kapılarımızdır ve dilerim ki o kapılarınız hiç kapanmaz.