Bütün bezeler alımalı mı?

--------------------------------------------------------------------------------

Bütün bezeler alınmalı mı?

Ben 20 yaşında,üniversite öğrencisi bir bayanım. 2005 yılının Nisan ayında kasığımın sol tarafında küçük bir beze ile tanıştım.

Önce doktora gitmeye çekindim ya kötü bir şey çıkarsa diye; sonra cesaretimi toplayıp birkaç doktora birden gittim. Hepsi önce elle muayene etti. Bazısı bunun önemli olmadığını ve kendi haline bırakabileceğimi söyledi. Bir kısmına göre ise bu kadar genç yaşta 1-1,5cm çapında lenf bezi fazlaydı ve riskli olabilirdi.
En son gittiğim doktor bezenin alınıp incelenmesi gerektiğini söyledi ve 1 ay sonrasına gün verdi. Haziran ayında ameliyat masasına yattım,ama doktor bey ameliyat etmekten vazgeçti. Bu kadar küçük şey için şimdi kesmeyelim dedi ve elle yaptığı muayene ile küçüldüğünü söyledi. Ama bence bir fark yoktu. 1 ay sonra kontrole gitmemi söyledi ve o gün bu gündür yaklaşık 1 yıldır doktora gitmedim ve beze aynı duruyor. Ona alıştım ama korkuyorum hala. Adı BEZECİK.. Bu beze hangi hastalıkların habercisi olabilir? Aslında şimdiye kadar söylenenlerin hepsi elle muayene sonucu söylendi. Başka neler yaptırmalıydım? Cevabınız benim için çok önemli.
Saygılar



Değerli okurum,

Sizin yaşadığınız sorunu ve tereddüdü birçok kişi yaşıyor; bilin ki yalnız değilsiniz. Hatta biz doktorlar da aynı sizi muayene eden hekimler gibi zaman zaman kararsızlığa düşüyoruz. Bu nedenle saf yazdıklarınıza bakarak kesin hükümler vermek ve tanı ile tedavi yolları önermek doğru değil. Ancak lenf bezi büyümeleri için genel bilgileri size sunup bunlardan bir çıkarım yapmanızı umabilirim.


Lenf bezleri tüm vücutta yaygın olarak bulunan küçük, fasulye şeklinde oluşumlardır. Dokularla damarlar arasında besin maddelerini ve atıkları taşıyan lenfatik sistemin bir parçasıdır. Bu maddeler lenf sıvısını oluşturur ve vücutta lenf damarları vasıtası ile dolaşır.Lenfatik sistemin en önemli görevi vücudun hastalıklar karşısındaki savunmasına katkıda bulunmaktır. Lenf damarları üzerinde bulunan lenf bezleri akmakta olan lenf sıvısını süzer ve akyuvarlar tarafından tahrip edilmiş mikropları ve yabancı maddeleri ayıklar.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25686-butun-bezeler-alimali-mi.html#post48929


Lenf bezleri tek başlarına yada gruplar halinde bulunup topluiğne başından zeytin büyüklüğüne kadar farklı şekillerde olabilir. Bazıları gruplar halinde boyunda, koltukaltında yada kasıklarda tespit edilebilirken genellikle derinlerde bulundukları için fark edilmezler.


Lenf bezleri neden büyür konusuna geçmeden önce şu uyarıyı yapmak istiyorum. Tıp fakültelerinde bu konu ilk anlatıldığında öğrencilerin büyük çoğunluğu dersten sonra kendilerini kontrol ettirmek üzere konuyu anlatan öğretim görevlisine yönelir. Zira ders sırasında kendilerinde kötü bir hastalığın habercisi olmasından endişe ettikleri bir lenf bezi tespit etmişlerdir. Fakat çok büyük ihtimalle hiç birisinde herhangi bir hastalık yoktur. Aynı şeyin yazıyı okuyan sizler arasında da hissedilebileceğini biliyorum fakat şunu baştan söylemeliyim ki eğer gerçek bir lenf bezi büyümeniz varsa sebebi çok yüksek olasılıkla en basit olanıdır. İnsanın aklına ilk gelen kötü ihtimaller en sondan da sonra gelir.


Lenf bezleri genellikle yakınlarında bir yaralanma, mikrobik hastalık tada tümoral oluşum geliştiğinde büyürler. Hangi lenf bezlerinin büyüdüğü hastalığın anlaşılmasına da yardım eder.

•Boyunda, çene altında yada kulak arkasındaki lenf bezleri sıklıkla soğuk algınlığı, grip gibi bir üst solunum yolu hastalığı olduğunda şişer. Bununla birlikte başta, boyunda ağız içinde yada lenf bezinin yakınında kesik, yara, iltihap varsa veya bir tümör oluşmuşsa da büyür.

•El ve koldaki yara ve enfeksiyonlar koltuk altındaki lenf bezlerini şişirir. Seyrek olarak meme kanseri ve lenfoma buna sebep olabilir.

•Ayak, bacak, kasık yada cinsel organlardaki yaralanma yada enfeksiyonlar ise kasık lenf bezlerinin büyümesine sebep olur. Seyrek olarak çevre doku kanserleri de benzer tabloya yol açabilir.

•Köprücük kemiği üzerindeki alanda büyüyen lenf bezleri akciğer, meme, boyun ve karın organlarındaki enfeksiyon yada tümör nedeniyle büyür.

Eğer vücutta birden fazla bölgedeki lenf bezleri büyümüşse buna genel lenf büyümesi denilir ve kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, kabakulak gibi bir viral hastalığa; bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyona; fenitoin gibi bazı ilaçların uzun süreli kullanımına; MMR aşısına; lösemi, Hodgkin hastalığı, non-Hodgkin lenfomaya; AIDS’e ve frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara bağlı olabilir.
Tedavi alttan yatan nedenin tedavisine dayanır. Örneğin bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar antibiyotikle tedavi edilir, viral enfeksiyonlar kendi kendine geçer. Kanserden şüpheleniliyorsa lenf bezini çıkarıp incelemek gerekebilir. Bir ay içerisinde eski haline dönmeyen büyümüş lenf bezini bir doktorun görmesinde fayda vardır.

Sağlıkla kalın.