Kulak Çubuğu

--------------------------------------------------------------------------------

Akademi Kulak Burun Boğaz Hastanesi doktorlarından Mehmet Akdağ, kulak kirinin kulağı korumakla görevli normal bir sıvı olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydederek, temizleme çubuklarının kulak zarını zedeleyerek işitme kaybına kadar tehlikeli sonuçlara yol açabildiğini söyledi.


Dr. Akdağ, kulak kirinin miktarının kişiden kişiye değiştiğini belirterek, "Kulak kirinin az üretilmesi enfeksiyon riskini arttırırken, fazla üretilmesi ise tıkaç oluşumu ve buna bağlı işitme kaybına yol açar. Normalde kulak kiri, dış kulak yoluyla kıllar tarafından taşınarak vücut dışına atılıyor. Kulak temizleme çubukları ve benzeri cisimlerle kulak temizleme alışkanlığı olan kişilerde ise bu mekanizma bozuluyor. Pamuklu kulak temizleme çubukları kulak kanalındaki salgıları zara doğru ittiği gibi aynı zamanda zarı zedeleyerek işitme kaybına kadar tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Kulak kanalındaki sarı-kahverengi asidik salgı mikrop üremesini engelliyor" dedi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25633-kulak-cubugu.html#post48826

Kulağın dış kısmını havlu veya mendille temizlemenin yeterli olacağını kaydeden Dr. Mehmet Akdağ, "Dış kulak yolu girişini pamuk veya havluyla temizleyebilirsiniz. Tozlu ortamlarda çalışanlar, kulak tıpaları kullanabilir ve böylece dış kulak yoluna toz kaçmasını önleyebilir. Eğer kulak zarınız yırtık ya da delik değilse haftada bir kez banyo öncesi birkaç damla gliserin damlatılabilir" dedi.