Güneş koruyucu ürünlerin hangi özellikleri taşıması ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? İşte ayrıntılar..


Güneş ürünleri etkilerinde, ürünün güneş yanığına karşı cildi koruyabilme yeteneğini ifade eden sayılar SPF - Sun Protection Factor bulunuyor.

MED süresi nedir?

Kişisel MED süresi hiç bir koruyucu kullanmadan, güneş altında kızarmadan kalınabilecek en uzun süre... Ciltte maksimum kızarmanın görülebilmesi için 16-24 saat geçmesi gerekiyor. Terlemek, giysilerin sürtünmesi, denize girip çıkmak, kumda güneşlenirken sürtünmek kremlerin koruma etkilerini azaltabiliyor. Bu nedenle güneşe çıkmadan önce ürünü kullanmak ve sıkça tekrarlamak gerekiyor.

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25456-gunes-koruyucu-kullanim-kilavuzu.html#post48234
Güneş ürünleri kullanırken dikkat!
Ürünlerin yeterli miktarda uygulanmaması en önemli hata.. Kadınların tüm vücutlarına uygulamaları gereken krem miktarı, yaklaşık 21 gr yani 4-5 tatlı kaşığı, erkekler için de, 25 gr yani 5-6 tatlı kaşığı olarak belirtiliyor. Yüz ve vücut üzerine güneş koruyucu ürünlerin homojen olarak uygulanmaması ciddi yanıklara ve cilt hasarlarına neden oluyor. Genel olarak saç kenarları, ayaküstü ve topuklar, bikini bölgesi, kol içleri, ve sırt bölgelerine hiç ürün uygulanmadığı, boyun, bacak arkaları, göğüs dekoltesi, kaş bölgelerine ise yetersiz ürün uygulanıyor. Vücudun tamamına doğru uygulama sağlıklı bronzluk için önemli..

Cilt tipiGüneş ışınlarından etkilenmesiKişisel MED süresiI Çok kolay yanan, bronzlaşması çok zor olan beyaz tenli, kızıl veya sarı saçlılar için05-10 dak.IIGüneşe karşı hassas, yavaş bronzlaşan, güneş yanığı sık görülen, sarışın açık tenli10-20 dak.IIIGüneş yanığı olmayan, güzel bronzlaşabilen, kahverengi saçlı, buğday tenli20-30 dak.IVKolay ve iyice bronzlaşabilen, güneş yanığı olmayan, koyu renk saçlı, esmer tenli (veya daha önce bronzlaşmış)30-40 dak.VKolay ve çok iyi bronzlaşabilen, güneş yanığı pek rastlanmayan, koyu renk tenli ve saçlı50-60 dak.VIDerin pigmentli cilt, koyu renkli saçlı, güneş yanığı görülmeyen cilt tipi (siyah ırk gibi)