Avandia'da Kalp Krizi Riski Varmı?

--------------------------------------------------------------------------------

İngiliz GlaxoSmithKline şirketi tarafından üretilen ve Türkiye’de de satılan Avandia adlı şeker hastalığı ilacının kalp krizi riskini arttırdığı ve ölüme yol açabileceği iddia edildi.


Ağız yoluyla alınan anti-diyabetik ilaç grubu, Türkiye’deki diyabetle ilgili ilaçların yüzde 6’sını oluşturuyor. Şeker hastalığı ilacı Avandia da bu grupta yer alıyor.

Türkiye GlaxoSmithKline şirketi de Avendia’nın güvenilirliği konusunda en ufak bir şüphe duymadığını açıkladı.

İddiaların New England Journal of Medicine’da yayınlanan bir makaleye dayandırıldığı belirtilen açıklamada “bu makale eksik delillere ve uygun olmayan bir metodolojiye dayandırıldığından elde edilen sonuçların güvenilirliği de tartışmalıdır” denildi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25142-avandiada-kalp-krizi-riski-varmi.html#post47680

Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç ise, iddiaların ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA’nın da sitesinde yer aldığını, ancak ilacın geri çekilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Konunun ilaç komisyonunda değerlendirileceğini belirten Tokaç, kalp yetmezliği olan hastalarda kullamınının riskli olduğu uyarısının ilaç prospektüsünde de yer aldığını hatırlattı. Tokaç, ilacın kalp krizini artırdığı iddiasının ise kesinlik kazanmadığını söyledi..

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Profesör Doktor Temel Yılmaz ise, sözkonusu ilacın vücutta yüzde 1 oranında sıvı tutulumunu artırdığını bu yüzden kalp yetmezliği olan diyabet hastalarına önerilmediğini söyledi.