Kordon kanını saklamak gerçekten faydalı mı?
(19-3-2005) İstanbul Tabip Odası(İTO) ile Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinin ortaklaşa düzenlediği Tıpta Yeni Tedaviler Ve Etik Sorunlar konulu panele katılan konuşmacılar, kordon kanı saklamanın hiçbir yararı olmadığını belirterek, bu konuda yasal düzenlemeden ve etik kurallardan bahsetmenin de mümkün olmadığına dikkat çektiler.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25121-kordon-kanini-saklamak-gercekten-faydali-mi.html#post47639


Marmara Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda dün yapılan panele konuşmacı olarak İstanbul Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Uğur Özbek, Prof. Dr. Sema Anak, Prof. Dr. Yılmaz Nişancı, Prof. Dr Ahmet Gül, Marmara Tıp Fakültesinden de Prof. Dr Ayşe Özer ile Prof. Dr. Şefik Görkey katıldı.

Prof. Dr. Uğur Özbek, kök hücrenin özelliğini, tiplerini ve gen tedavisinde kullanılmasını anlatırken Prof. Dr. Sema Anak, kordon kanı konusunda basında “ hastalıklara çare” şeklinde çıkan yazılardan örnekler verdi ve ” Kordon kanının saklanma ömrü ortalama 10 yıldır. Kordon kanının kalp krizine, prostata ve birçok hastalığa çare olduğu yazılıyor. Bilimsel gerçekleri de göz ardı etmemek gerekir. 10 yaşındaki çocuk kalp krizi mi geçirecek yoksa prostat mı olacak? Zaten kordon kanı konusunda dünyada yapılan deneysel çalışmaların sonuçlarının hemen hemen hepsi başarısız. Yani ilerde çocuğum hastalandığında çare olur diye kordon kanını saklamanın bence bir anlamı yok. Çünkü kordon kanı her derde deva değil" dedi.

Prof. Dr. Şefik Görkey de uluslararası etik kurallarla ülkemizdeki durumu anlattı. Kök hücre ve gen tedavisi konusunda çalışmaları düzenleyen bir yasanın ya da komisyonun bulunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Görkey, bu nedenle etik kurallara ne kadar uyulduğunu söylemenin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.