Gebelikte Astıma Dikkat
Saman nezlesi, alerjik astımı veya astımı olanlar, her bahar geldiğinde polenler veya ev tozlarından rahatsızlık hissediyorsa, bu durum hamilelik döneminde çok daha fazla etkili oluyor

Astım hastalığının altında en sık görülen sebeplerden biri alerjidir ve özellikle polenlere karşı alerjisi olan kişiler, bahar aylarında dikkatli olmalıdır. Astımı olan anne adaylarının, gerekenden fazla titiz davranmasının önemine işaret eden Prof. Dr. Hayri Ermiş, şu bilgileri verdi: "Gebelikte vücudun su tutma ihtiyacı artar, dolaşımdaki kan hacmi çoğalır ve bu da kalbe ekstra yük binmesine yol açar. Yine alınan kilolar da anne adayının hem kalbine hem de akciğerlerine ekstra yük getirir. Eğer gebede astım veya alerjik solunum bozukluğu varsa; bu, annenin solunumunu bozabilir ve yeterince oksijen alamamasına, dolaylı olarak da bebeğe giden oksijenin azalmasına yol açabilir. Anne adaylarına, bu dönemlerde kendisinde alerjik reaksiyon yapabilecek polenler, ev tozları, hayvan tüyleri ve boyalı maddeler ile buna benzer maddelerden uzak durmaları, polenlerin açık havada sık görüldüğü sabah ve akşam saatlerinde pek dışarıda gezmemeleri önerilmektedir. Yine aşırı kilo alma, aşırı yorgunluk ve buna benzer nedenler olası bir nöbeti azdırabilir. Bu durumlarda anne adayları doktoruna başvurmalıdır.

3 AYDAN SONRA
Doktorların bu hastalara verdikleri kortizonlu ilaçlar ve antihistaminikler, gebeliğin ilk 3 ayından sonra kullanılabilen ilaçlardır. İlaç kullanmamak, nöbetlerin daha ağır geçmesine yol açacağından gebeliğe zarar verebilir. Ayrıca, astımı olan gebeler günde en az 2.5-3 litre su içmelidir. Su, vücuttan idrar ve terlemeyle atıldığı gibi, akciğer ve diğer vücut salgılarıyla da atılır. Bu da balgam çıkartmada zorluk çeken hastalara yardımcı olur."
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25114-gebelikte-astima-dikkat.html#post47632

Sabah