Hamileliğin sıkıntıları
(28-Nisan) Baş ağrısından bulantılara, sindirim sistemi rahatsızlıklarından lekelere kadar bir çok değişimin asıl sorumlusu hamilelik döneminde artan hormonlar...


İLK HAFTALARIN KAYGILARI
Çılgın denecek kadar mutlusunuz ve aynı zamanda kendinizi şaşkın hissediyorsunuz. Kendi kendinize bir çok soru soruyorsunuz, özellikle bu ilk hamileliğinizse: “nasıl doğum yapacağım” ve “bebeğim normal olacak mı? ” ya da “vücudumun fizyolojik ve biyolojik yapısı nasıl değişecek?” gibi...


Bu kaygılar normal olmakla kalmayıp, yaşadığımız fiziksel değişimlerin bir yansımasıdır. Kendinizi güvende hissedin, genel olarak 3. ay biter bitmez kaygılarınızın hepsi azalıp siz de sakinleşinsiniz.

BULANTILAR
Bulantılar sistematik değildir. Bazı kadınlarda günlük kusmalara neden olabilecek şekilde öneme sahiptir. Diğer taraftan kadınlar hasta olmaksızın yemek kokularından nefret ederler. Mutlu eden taraf hamileliğin 3.ayının sonunda genel olarak bu belirtiler ortadan kalkmasıdır. Bu rahatsızlıkların sebebi plasenta’nın üretmiş olduğu olağanüstü miktarda östrojen hormonuna midenin toleransının yetersiz oluşudur.


Bulantıları azaltmak için, yataktan hızla kalkmaktan kaçının. Aksine bir kaç dakika uzanmış vaziyette kalın ve bir bardak su için ve oturur pozisyonda bulantı derdinizi geçirin ,sonra ayağa kalkın. Bulantılara karşı daha iyi mücadele etmek ve bebeğinizi doğru biçimde beslemek için: hergün iyi dengelenmiş dört öğün beslenin ve sabah-akşam yemeği şeklinde bölümlere ayırın.

AŞIRI SALYA SALGILAMA
Bazen, ilk 3 aylık dönemde bulantılara yoğun bir şekilde salya salgılama eşlik eder. Fakat çoğu zaman salya salgılama adetin gecikmesinden sonra 3 hafta içinde başlar ve hamileliğin sonuna kadar sürer. Hamile bayanlar sürekli salya salgılarlar. Bu hoş olmayan bir durumdur. Bu olgu beraberinde ağızda kötü bir tada da neden olur.


Biliyoruz ki besinler tükrük oluşumunu artıran amidon içerirler. İlk zamanlarda amidon bakımından zengin olan besinlerden uzak olmayı deneyin ya da hepsinden az miktarda alın. Nedir bu besinler: patates, mısır, buğday, pirinç... Homeopati de tükrük salınımına karşı yeterince etkilidir. Kısacası ağız banyosu ya da mentollü pastil tavsiye ederiz.

BAŞ AĞRILARI
Baş ağrıları, hamileliğin ilk dönemlerinde kan akışındaki değişiklikler sonucunda bir çeşit kan basıncına bağlı olarak meydana gelir. Stresten kaynaklanan sızı beyin bölgesindeki kasların kasılmasını artırır ve neticede anne adayı kendisini sürekli yorgun hisseder.


Paracetamol -özellikle aspirin değil- ağrınızı dindirir.Bununla birlikte en iyisi uzman bir doktorun önerisini almaktır. Eğer ağrılarınız devam ederse, bu durumda doktorunuz burnunuzda bir iltihaplanma (rhinitis) ya da yüksek tansiyonunuzun olup olmadığını araştırır. Şayet hiçbir neden bulunmamışsa elle yapılan masajlar iyi sonuç verebilir.

HAMİLELİK LEKELERİ
Anne adaylarını alın ve yanak civarında oluşacak beneklere ( sütlü kahve rengi ) karşı uyarmak gerekir. Özellikle yaz ayları boyunca hamileyseniz güneşten korunmanız gerekir. Bunun için geniş siperlikli şapka, güneş gözlüğü ve güneş şemsiyesi kullanmanız önerilir.

HEMOROİD
Plasenta tarafından üretilen hormonlar toplardamarların rectum’un iç yüzeyinde toplanmasını sağlar, bu da hemoroid’e neden olur. Bu durum uterus’un hacmi sayesinde karnınızda meydana gelen bir baskı ile kendini gösterir. Hemoroidler özellikle doğumun son aylarına doğru, doğum anında, doğumun ardından ilerleyen günlerde kendini gösterir.


Hemoroidlerden kaçınmak ve tedavi olmak için kabızlığa karşı mücadele etmelisiniz ve bir anti hemoroid krem kullanmanız tavsiye edilebilir.

MİDE YANMASI
Hamileliğin son dönemlerinde midede bulunan bir takım asitler yeterince boşalmazlar. Bu asitler midede hareket ederler ve ileriye doğru eğildiğiniz zaman ya da yatar durumda olduğunuz zaman etkilerini gösterirler ve boğaz bitimine kadar yükselir.


Önlem olarak, akşam yemeğinizi uyumadan önce erkenden yeyin. Yemeklerinizi günde 4-5 öğün şeklinde bölümlere ayırınız, özellikle asitli yiyeceklerden (sirke, domates, turunçgiller) uzak durun.


KABIZLIK
Hamile bayanların çoğu kabızlıktan şikayet ederler. Niçin? Öncelikle kabızlık artışı bağırsak kasılmalarını engeller. Bir diğeri ise hamilelik nedeniyle salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarının etkisiyle bağırsağın anestezik etki göstermesi olarak sıralanabilir.


Aslında hemoroidlerin ortaya çıkması kabızlıktan kaynaklanır. Neticede hemoroidler üriner enfeksiyonlardan meydana gelir. Lif yönünden zengin bir beslenme veya fiziksel aktivitelere rağmen iyileşme olmazsa bir doktora danışmanız önerilir, böylece bağırsak tembelliğine karşı yumuşatıcı bir tedavi uygulanır.

BACAKLARDA AĞIRLIK HİSSİ
Hamilelik döneminde olağanüstü düzeyde hormon salınır. Bu hormonlar toplardamarlarda genleşmeye neden olarak kan akışını engeller.Kan akışı geçişinin zor olduğu yerlerde hoş olmayan ağrılar meydana gelir.
Bacak ağrısı ve bileklerde ödem oluştuğunda acıları dindirmek için aşağıdaki önerileri dikkate alınız:
Mümkün olan sıklıkla dinlenmek
Yatakta ayaklarınızı yükseltiniz
Bacaklarınızı soğuk suyla yıkayınız (ya da su dolu bir küvette bekletiniz)
Baharatlı yiyeceklerden uzak durunuz

FENALIK
Baygınlık geçiriyor ve soğuk terler mi döküyorsunuz? Bu bulgular kan yoğunluğunuzun artışına ve kalbinizin atış hızına bağlı olarak ortaya çıkar.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25024-hamileligin-sikintilari.html#post47461


Fenalaşma durumunda, kanın baş kısmına doğru akması için uzanmak ve bacaklarınızı yükseltmeniz gerekir. Eğer bir kötüleşme hissederseniz; karnınızın alt kısmındaki toplardamarın yapabileceği baskıdan uterusu uzak tutmak için sol tarafa doğru sırt üstü uzanın.