Diyabetli olmak 'anne' olmaya engel değil

--------------------------------------------------------------------------------

Diyabet Derneği Başkanı Şemsettin Bayram, diyabetli olan anne adaylarının, kullandıkları insülin ya da diğer ilaçların bebeğe zarar vereceğinden korktuklarını belirterek, böyle bir korkunun yersiz olduğunu bildirdi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25017-diyabetli-olmak-anne-olmaya-engel-degil.html#post47454


Gerek gebelik öncesi diyabeti olan gerekse gebelik döneminde diyabet sorunuyla karşı karşıya kalanların özellikle, "Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmem mümkün mü? Bebeğim hastalıklı doğar mı? Diyabet bebeğime geçer mi?" sorularına cevap aradığını kaydeden Bayram, konuya ilişkin olarak İHA muhabirinin sorularını cevaplandırdı. Diyabetle yaşamayı bilen ve kontrollerini düzenli yaptıran diyabet hastası anne adaylarının sağlıklı bir bebek sahibi olmasını engelleyecek hiçbir sorun olmadığını dile getiren Bayram, ancak gebe kalmadan önce ve gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken bazı hususlara dikkat çekti. Bayram, gebelik döneminde diyabet hastalığının görülme sıklığının yüzde 5 ila yüzde 9 olduğunu belirterek, "Diyabet özellikte gebelik dönemine rastladıysa çok önemlidir. Tanı ve tedavideki gelişmeler sayesinde birçok diyabetik kadın problemsiz bir gebelik dönemi geçirerek sağlıklı bebek sahibi olabilir. Günümüzde uygulanan tanı ve tedavi yöntemleri, hastalığın yan etkilerini ve anne-çocuğun ölüm riskini en düşük düzeylere indirebiliyor" dedi.

Tedavinin amacının sağlıklı ve sorunsuz çocuk sahibi olmak ve anneye de zarar vermemek olduğunu söyleyen Bayram, "Diyabet anne karnındaki bebeği birçok açıdan etkilese de şunu unutmamak gerekir. Diyabet bulaşıcı değildir ve bebeğe geçme olasılığı yoktur" şeklinde konuştu.

Gebelik döneminde gebeliğin fizyolojisi gereği, bebeğin gelişimi için bazı hormonların normalden daha fazla salgılandığını ifade eden Bayram, Gebelikte artan gebelik hormonları BETA HCG ve HPL'nin diyabetin oluşmasında etken olduklarını belirtti. Diyabeti olan anne adaylarının mutlaka bir Diyabet Uzmanına ya da Kadın Hastalıkları Uzmanına başvurarak kontrollü bir gebelik dönemi geçirmeleri gerektiğini kaydeden Bayram, bebeğe etkileri konusunda ise şunları söyledi:
"Yükselen kan şekeri doğrudan çocuğa plasenta yoluyla geçer. Bu durumda çocuğun pankreası sürekli uyarılarak çocuğun kilosunda artış gözlenir. İri bir bebek doğumuna yol açar. Bu bebeklerin beslenmesine özen gösterilmezse şişman ve şeker hastası olurlar."

Gebelik döneminde diyabet tanısı koymanın zor olmadığını söyleyen Bayram, yapılması gerekenin 24. ve 28. haftalarında 50 gr glikoz tarama testi yapılması olduğunu ifade etti. Yapılan testte günün herhangi bir saatinde suda eritilen 50 gram şeker alındıktan bir sonraki kan şekeri değerine bakıldığını kaydeden Bayram risk altında olan grupları da şöyle sıraladı:

"1. Derece akrabalarında diyabet olanlar. Kilolu ve şişman olanlar. Daha önceki gebeliklerinde 'Gestasyonel Diyabet' geçirmiş olanlar. Hipertansiyonu olanlar ve kan yağları yüksek olanlar. Daha önce ölü doğum ve düşük yapmış olanlar."

Gebelik döneminde diyabet sorunu yaşayan kadınların sürekli uzman kontrolü altında tutulması gerektiğini belirten Bayram, diyabeti olan kadınların gebe kalmadan birkaç ay önce izlenmeye başlanmasının şart olduğunu dile getirerek bu tarz durumlarda gebe olan kadının izlendiğini, özel egzersiz ve beslenme yöntemlerinin uygulandığını belirtti. Kan şekerini normal hale getirebilmek için insülin tedavisine başlanması gerektiğini vurgulayan Bayram, İnsülinin de hiçbir zararı olmadığını, doğal ve fizyolojik bir yöntem olduğunu bildirdi. İnsülinin anne ve çocuk için son derece güvenli olduğuna işaret eden Bayram, yanlış olanın gebelik sırasında kan şekerinin takipsiz bırakılmak olduğunu belirtti.