Kanadalı bilim adamları, bilgisayar aracılığıyla 4 boyutlu insan görüntüsü elde ettiler. 3 bin vücut kesitinin yüklendiği bilgisayar programı sayesinde elde edilen modelde, hastalığın vücudun neresinde oluştuğu ve nasıl göründüğü ayrıntılı bir şekilde saptanabiliyor.

Doktorlar da bu program sayesinde ameliyat öncesinde en etkin biçimde hazırlanabilecek. "Caveman" (Mağara adamı) adı verilen program, Calgary Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde MR, CAT Scan ve röntgen görüntüleri aracılığıyla yaklaşık 6 yılda geliştirildi ve 1.5 milyon dolara mal oldu.

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/23983-4-boyutlu-insan-haritasi-yaptilar.html#post45684
Fakülte müdürü Christoph Sensen, "Bugün, bu tür görüntülü model tektir. Biz bu modeli, 50 değişik beyinle yapabiliriz. Çünkü herkesin kendi beyin modeli bulunmaktadır. Eskiden sadece tüm vücudun görüntüsü yoktu" dedi.

Sensen, bu modelin kanser, diabet, kas sklerozu ve alzheimer gibi hastalıkların genetiğini inceleme olanağı da vereceğini söyledi. Herhangi bir hastaya uygulandığında, görüntü ancak bir kabinin içinde, üçboyutlu gözlükle elde edilebiliyor. Aynen video oyununda olduğu gibi uzman, organları manipüle edebiliyor ve istediği organı mercek altına alabiliyor. Hasta, kendi durumu hakkında çok daha sağlıklı bilgiye de ulaşabiliyor.

Uzmanlar, çeşitli dönemlerde 4 boyutlu görüntüsü alınan bir hastaya, "Bu 6 hafta önceki durumun, bu ise şimdiki durumun. Ameliyat olsan iyi olur" diyebilecek.