Bilinçlenen çocuk sigara içmiyor
(22-3-2005/AA) Ubeyd Korbey, sigaraya başlama yaşının giderek düştüğünü söyledi. Bunun en büyük nedeninin sigaranın zararlarının küçük yaştaki çocuklara tam anlamıyla anlatılamaması olduğunu ifade eden Korbey, Türkiye’de son yapılan araştırmalara göre, sigaraya başlama yaşının 11’e kadar düştüğünü bildirdi. Bu yüzden vakıf olarak 1997 yılında bir çalışma başlattıklarını ve ilkokul çağındaki çocuklara sigaranın zararlarını anlattıklarını vurgulayan Korbey, şunları kaydetti:



“Bir yıl içinde yaklaşık 50 bin ilköğretim öğrencisine sigarayı anlattık. Broşürler ve filmlerle çocuklara bilgiler verdik. Bu çocuklar sigaranın zararları konusunda her türlü bilgiye sahip oldu. 50 bin öğrenciyi lise yıllarına kadar izledik. Bilinçlendirilen 50 bin çocuğun yüzde 95’i, büyüdüklerinde sigara kullanmadı. Çalışmamızdaki yüzde 95’lik oran çok büyük bir başarıdır.”

“BURSLARIN ÇOĞU SİGARAYA GİDİYOR”
Türkiye’de bir yılda içilen sigara parasının, çocukların bilinçlenmesine harcanması durumunda 10 yıl sonra tiryaki üniversite öğrencisinin kalmayacağını savunan Ubeyd Korbey, şöyle dedi:


“Bugün üniversite öğrencisinin yüzde 60’ı sigara kullanıyor. Sigara kullananların yarısının devletten burs aldığı düşünüldüğünde, öğrencilere verilen bursların yarısından fazlası sigaraya gidiyor. Devlet, sigara parası vermiş oluyor. Devletin verdiği aylık burs ile sigaraya verilen para birbirine çok yakın.”
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22591-bilinclenen-cocuk-sigara-icmiyor.html#post42835


Bu konuda bir proje hazırladıklarını ifade eden Korbey, projenin Sağlık Bakanlığı’nca olumlu karşılanması durumunda sigara içenlere burs verilmeyebileceğini, en doğrusunun da bu olduğunu söyledi. Korbey, sigarayla mücadelenin artık lise değil, ilköğretim çağlarında başlaması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda gerekli düzenlemeler yapılarak sağlık derslerinde sigaranın zararlarının daha fazla anlatılmasını istedi.