Çocuklarda kızamıka dikkat
(25-3-2005) Türkiye'de yaygın olarak görülen ve her 3-4 yılda bir büyük salgınlara neden olan kızamık hastalığına yakalanan her yüz çocuktan 1 ile 3'ü hayatını kaybettiği açıklandı


Adana Sağlık Müdürü Dr. Serdar Mercan, kızamık hastalığının Türkiye'de yaygın olarak görüldüğünü, her yıl 8-30 bin arası vaka saptandığını belirtti.

Mercan, yaptığı açıklamada kızamığın Türkiye'de yaygın olarak görülen ve her 3-4 yılda bir büyük salgınlara neden olan önemli bir hastalık olduğunu belirterek kızamık geçiren ortalama her 100 çocuktan 1 ile 3'ünün yaşamını yitirdiğini söyledi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22589-cocuklarda-kizamika-dikkat.html#post42833

Kızamığın son derece etkin, ücretsiz ve uygulaması kolay bir aşısı bulunduğunu belirten Sağlık Müdürü Mercan, şöyle konuştu: "Aşılanmış ya da tek doz aşıya yanıt vermemiş çocuklar kızamığa karşı duyarlı kalmakta ve Türkiye'de kızamık virüsünün yaygın olarak dolaşmasına neden olmaktadır. Okul çağı çocuklar arasında da kızamığa duyarlılık yüksektir ve kızamık salgınları sırasında okul çağındaki çocuklar önemli bir yer almaktadır.

"Kızamık vakalarını en kısa zamanda en az düzeye indirmek için Sağlık Bakanlığı'nın, kızamığa duyarlı tüm yaş gruplarını içine alacak şekilde bir aşı kampanyası planladığını kaydeden Mercan, "Bu yaş grupları Türkiye'deki kızamık verileri incelenerek 9 ay-14 yaş arası olarak belirlenmiştir. Hedef, uygulanacak kampanyalarla bu yaş grubunda aşılanmayan çocuk bırakmamaktır. Aşılamanın iki aşamada uygulanması planlanmış olup; ilk aşama okul çağındaki çocukların 2003-2004 yılının ilk yarısında aşılanması ile gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde yapılan Okul Aşı Günlerinde (OAG) 1. ve 8. sınıfa devam eden tüm öğrenciler aşılanmıştır. İkinci aşama olan okul öncesi ve okul çağında olup da okula devam etmeyen çocukların sahada aşılanması bu yıl ilkbahar aylarında yapılacaktır." dedi