Çocuğunuz bilgisayar başından kalkmıyor mu?
(19-Nisan) Psikolog Dr. Şule Çelik, çocukları, bilgisayar ve internetin yanlış kullanımı sonucu ortaya çıkabilecek zararlardan koruyabilmek için ailelerin bir dizi önlem alabileceklerini söyledi.

Bilgisayar ve internet kullanımının artmasıyla artık çocukların bilgisayar başında saatlerce zaman harcadığını, bazılarının yemeklerini bile odasına istediğini dile getiren Çelik, ''Bilgisayar ve internet kullanımında zarar, yanlış kullanım sonucu ortaya çıkıyor'' dedi.

Bilgisayar ve internetin çocuğa zarar verdiğini anlayabilmek için derslerine yansımasına, sosyal ve aile ilişkilerine öncelikle bakmak gerektiğini vurgulayan Çelik, çocukların chat yapma gerekçeleri arasında ''bireysel ayrılıklar, iletişim kurmada kolaylık sağlaması, sosyal ortam sunması, yakın ilişkilere olanak vermesi, olmak istedikleri gibi olabilme fırsatı ile uzun, ucuz ve aynı anda birçok kişiyle konuşabilme imkanı sağlamasını'' gösterdi.

İnternet bağımlılığı konusundaki araştırmalar da yapıldığını anımsatan Çelik, araştırmaların tam olarak internet bağımlılığı diye bir hastalıktan söz edilemeyeceğini ortaya koyduğunu belirtti.

Bilgisayar ve internetin yanlış kullanımı sonucu ortaya çıkabilecek zararlardan çocukları koruyabilmek için ailelerin bir dizi önlem alabileceğine işaret eden Çelik, alınabilecek önlemler arasında şunları sıraladı:

-Sanal yerine doğal ortam zenginleştirilebilir,
-Spora yönlendirilebilir,
-Arkadaşlık ilişkileri desteklenebilir,
-Sosyal beceri eğitimi verilebilir,
-Aile-çocuk arasında bilgisayar ve internet kullanımı konusunda sözleşme yapılabilir,
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22572-cocugunuz-bilgisayar-basindan-kalkmiyor-mu.html#post42815
-İnternetin yanlış kullanıldığında çocuklara verdiği zarar çocuklara gösterilebilir,
-İnternete bağlanmak için sadece ailenin bildiği bir şifre kullanılabilir,
-Bilgisayar, çocuk odası yerine herkesin kullandığı bir odaya konulabilir,
-Bilgisayar ve internet kullanma saatleri sınırlandırılabilir,
-İnternette ''geçmiş'' bölümünden bağlanılan siteler kontrol edilebilir,
-Çocuğun yanındayken aileler uygun olmayan sitelere bağlanmamalı.

Psikolog Dr. Şule Çelik, çocuklara ilişkin internet aracılığı ile bilgi istendiğinde, bilgi istenen sitenin güvenliğinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini, çocuklara internette tanıştığı kişilere özel bilgilerini vermemesinin öğretilmesinin yerinde olacağını sözlerine ekledi.