İddialar ve aşı kampanyası
Türk Tabipler Birliği, Türk Pediatri Kurumu ve Pratisyen Hekimlik Derneği, aşının içinde bulunan civa maddesinin otizm hastalığına neden olduğuna ilişkin iddialara yanıt verdiler.


İstanbul Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği, Türk Pediatri Kurumu ve Pratisyen Hekimlik Derneği’nce yapılan ortak açıklamada, aşının, bulaşıcı hastalıklara karşı korunmada en etkin, en ucuz ve uygulanması en kolay yöntem olduğu vurgulandı.

İstanbul Tabip Odası’nda, “Bazı aşıların içerdiği maddelerin toksik etkiye yol açtığı ve otizme neden olduğu” şeklindeki haberlere ilişkin yapılan ortak açıklamayı, Oda Yönetim Kurulu üyesi Dr. Naciye Demirel okudu. Ulusal aşı takvimine göre uygun aşılanan bir çocuğun 6 yaşına kadar alacağı toplam cıva miktarının 162.5 mcg civarında olacağı ve bunun toksik dozun çok altında kaldığı vurgulanan açıklamada, “Basına yansıyan bir iddiada, bir çocuğun 1 yaşına kadar 369 mcg cıva aldığından söz edilmektedir. Bunun gerçekle uzaktan yakından ilgisi yoktur” görüşüne yer verildi.

Günümüzde cıva içeren aşıları yaklaşık 180 ülkenin kullandığı, Kanada, İsveç, Norveç, Rusya ve İngiltere gibi ülkelerde ise cıvasız aşıların kullanıma girdiği, ABD’nin de 2001 yılından beri cıva içeren aşıları uygulamadan kaldırdığı ifade edilen açıklamada, ancak ABD’nin bu uygulamayı yaparken, otizmle cıva içeren aşılar arasında bir ilişkibulunamadığı ve aşıların içinde bulunan cıva dozunun toksik olmadığınıkabul ettiği vurgulandı. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Çocuk sağlığının iyileştirilmesi çabaları içinde bugüne kadar enbaşarılı olan uygulama, aşılama çalışmalarıdır. Durum böyleyken bilimsel olarak kanıtlanmamış bir iddianın basın aracılığıyla gündeme taşınmasından dolayı, zaten yetersiz olan aşılama oranlarının daha da düşmesinden, bebek ve çocuk ölümlerinin önlenmesinde en yararlı ve en kolay yöntem olan aşılama çalışmalarının zarar görmesinden endişe taşımaktayız. Sonuç olarak belirtmek isteriz ki; bebek ve çocukların hastalıklardan korunması, ölüm ve sakatlıkların önlenmesi gibi toplum sağlığı açısından son derece önemli olan aşı, bulaşıcı hastalıklara karşı korunmada en etkin, en ucuz ve uygulanması en kolay yöntemdir vebu yöntemden vazgeçmek mümkün değildir.”
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22475-iddialar-ve-asi-kampanyasi.html#post42251

“TÜRKİYE’DE 7 AŞI DAHA AZ YAPILIYOR”
Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haluk Çokuğraşda “Türkiye’de AB ülkelerine göre 7 aşı daha az yapılıyor. Bunlar Sağlık Bakanlığı’nın aşı programında yok. Bunların arasında kızamıkçık, kabakulak, su çiçeği, menenjit ve Hepatit-A gibi hastalıkların aşıları var” diye konuştu