Preimplantasyon Genetik Tanı(PGT)
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı’nda uygulanan Preimplantasyon Genetik Tanı(PGT) yöntemi ile sağlıklı gebeliklerin oluşması sağlanıyor.


Bunun yardımcı üreme tekniklerinin başarısını artırmak amacıyla yapılan son teknolojik bir uygulama olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Cihangir Özkınay, PGT’nin, embriyoların hangisinin sağlıklı, hangisinin kromozom açısından anormal olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22472-preimplantasyon-genetik-tani-pgt.html#post42248

Prof. Dr. Cihangir Özkınay, yaptıkları çalışma hakkında şu bilgileri verdi:
“Döllenmenin 3. günü 8 hücreye bölünen embriyodan tek bir hücre, tüp bebek uzmanları tarafından alınarak genetik laboratuvara gönderilir ve bu hücrenin kromozomal yönden sağlıklı olup olmadığı 5 saat içinde özel tekniklerle incelenir. Sağlıklı embriyolar, anne karnına yerleştirilir. Bu uygulama ile tüp bebek merkezine başvurmuş ileri yaşa sahip bireyler ile tekrarlayan gebelik kayıpları olanlar, tekrarlayan tüp bebek denemesi ile başarısız olanlar ve sağlıklı görünmelerine karşılık kromozom bozukluğu taşıyıcısı ebeveynler gibi durumlarda PGT uygulaması yapılmakta ve ailelerin evine sağlıklı bebekleri ile dönme şansı artırılmaktadır.”