Kötü arkadaş uyuşturucu bağımlısı yapıyor

--------------------------------------------------------------------------------

Samsun Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü Narkotik Büro Amiri Alparslan İlter, gençlerin arkadaş, merak, eğlence, özenti, moda, stresi azaltma, bilgisizlik ve yanlış inanışlar nedeniyle uyuşturucuya başladığını belirtti.


vUyuşturucunun 16 yaşındaki güzel bir genç kızı 2 yılda tanınamayacak hale getirdiğini, 1974 güzeli Melek Ayberk, Türkiye'yi Dünya Süper Model Yarışması'nda temsil eden Burçin Bircan, dünyaca ünlü sanatçılar Elvis Presley, Kurt Cobain, Jim Merrison, Jimmi Hendirix ve "Gelinim Olur musun?" evinin yarışmacıların Ata Türk'ün uyuşturucu yüzünden öldüğünü söyleyen Alparslan İlter, "Uyuşturucu bağımlılığı, genellikle ara sıra kullanmak niyetiyle başlar" dedi.

Hiç kimsenin, "Hiç tanımadığım bir insan beni uyuşturucuyla tanıştırdı" demediğini kaydeden İlter, mahalle, okul ve gece kulüplerinden tanınan arkadaşlara karşı uyuşturucu konusunda dikkatli olunmasını istedi. Uyuşturucu kullananların çevrelerini de alıştırmak için özdeşlik oluşturarak, "Ben kullanıyorum sen de kullan" dediğini ifade eden İlter, "Bunun yanı sıra uyuşturucuyla ilgili sanal reklamlara karşı uyanık olmalıyız. 'Aması anlatılmaz, denemek gerek' cümlesi duyulduğunda hemen o ortamdan uzaklaşılmalı. Ayrıca hedef seçilen kişilerin zaaflarıyla oynanmaya çalışılır. Son tuzak ise, madde verilirken ilkinde bedava verilir. Çocuklarımızın öncelikle uyuşturucu maddelere karşı 'hayır' demesini sağlamalıyız. Çünkü hatır için çiğ tavuk yenir, ama asla uyuşturucu madde kullanılmaz" diye konuştu.

Gençlerin Türkiye'nin geleceği olduğunu ve kendilerini sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlere vermeleri gerektiğini dile getiren İlter, "Gençlerimiz enerjisini toplum yararına olan ve toplum tarafından kabul edilen olumlu faaliyetlere harcamalı. Unutulmamalı ki; 2001-2003 yılları arasında 16 yaş altı ve 65 yaş üzeri 4 bin 416 uyuşturucu bağımlısı kişi üzerinde yapılan araştırma, 482 kişinin 16 yaş altında, 3 bin 194 kişinin 16-30 yaş arasında, 582 kişinin 31-45 yaş arasında, 124 kişinin 46-65 yaş arasında ve 34 kişinin 65 yaş üzerinde uyuşturucuya başladığını göstermiştir. İnsanlar ergenlik çağına girdikten sonra özellikle 16-30 yaş arasında uyuşturucuya alıştırılmaktadır. Yine 2001-2003 yılları arasında 4 bin 980 uyuşturucu bağımlısı arasında yapılan bir diğer araştırmada da bin 797 kişinin merak, 2 bin 50 kişinin arkadaş, 222 kişinin eğlence ve 911 kişinin sorunları nedeniyle uyuşturucu bağımlısı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu da gösteriyor ki gençlerimiz arkadaşlarına dikkat etmelidir" uyarısında bulundu.

"Ben bağımlı olmam", "Bir kere kullanmaktan bir şey olmaz" düşüncelerinin insanı uyuşturucu batağına sürüklediğine ve gençlerin sevgi ve huzuru kendi yuvalarında araması gerektiğine işaret eden İlter, "Bir ailenin eğitim seviyesi ne olursa olsun onların tecrübelerine güvenmeliyiz. Arkadaş çevremize dikkat etmeliyiz. Tanımadığımız kişilerle ilişkilerimizde tedbirli olmalıyız. Tanımadıklarımızdan kesinlikle hap ve benzeri şeyler almamalıyız. Bir arkadaş grubunun içinde yer almak için sigara, alkol, uyuşturucu gibi maddelere kesinlikle ihtiyacımız yoktur" şeklinde konuştu.

Uyuşturucu kullananların arkadaş çevresinin değiştiğini, ruhsal durumunda ani değişiklikler olduğunu, algısının zayıfladığını, okula devamının azalıp, başarısının azaldığını, daha fazla para harcadığını ve para bulabilmek için gayri meşru yollara başvurduğunu, bakımsızlaştığını, aile ilişkilerinin zayıfladığını, uykusunun düzensizleşmeye başladığını, vücudunda yara izleri ve cildinde renk değişikliği olduğunu, aşırı terlediğini ve yürümesinde güçlük ortaya çıktığını da dile getiren İlter, anne ve babaları ise şöyle uyardı:

"Çocuklarınızın kimlerle arkadaşlık ettiğini çok iyi kontrol edin. Onları harçlıksız bırakmayın ama çok fazla para vermekten de kaçının. Harçlıklarını nerede kullandıklarını takip edin. Çocuklarınızı alkollü içki ve uyuşturucu madde bulunabilecek yerlerden uzak tutun. Çocuklarınıza kişilik kazandırın ve bu yönde hareket edin. Çocuklarınız sizi örnek alıyor, onların yanında sigara ve alkol kullanmayın. İş yoğunluğunuz ne kadar çok olursa olsun onlarla ilgilendiğinizi hissettirin. Ahlak bakımından çocuklarınıza en yakın örnek olduğunuzu unutmayın