Dişleri korumanın en etkili yolu

--------------------------------------------------------------------------------

Abdullah İlker, dişleri korumanın en etkili yolunun düzenli olarak uygun şekilde fırçalamak olduğunu söyledi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22128-disleri-korumanin-en-etkili-yolu.html#post41702


Diş sağlığı ve diş fırçalama tekniği hakkında bilgi veren Abdullah İlker, ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilmesi açısından, fırçanın kafasının fazla büyük olmaması gerektiğini kaydetti.


"Dişleri korumanın en etkili yolu düzenli olarak uygun şekilde olarak fırçalamaktır" diyen İlker, "Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir. En uygun fırça, naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. Uygun fırça seçildikten sonra dişler günde en az iki kere düzenli olarak fırçalanır. Diş macunu, ağza verdiği hoş koku ve his nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırır. Uygun olmayan fırça seçimi ise zararlıdır" dedi.


Diş fırçalarının en uygun birkaç ayda, en geç ise 6 ayda değiştirilmesi gerektiğini ifade eden İlker, "Diş fırçalanmasında, fırçanın duruşu dışındaki temel hareket aynıdır.
Fırça diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir. Bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanır. Daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalama sürdürülür. Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır" diye konuştu.
Dış yüzeylerden başlayan fırçalamaların sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılması gerektiğine dikkati çeken İlker, "Dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir. Dişlerin çiğneme yüzeyleri, fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır. Fırçalama işleminin en az 2-3 dakika sürmesi gerekir. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz. Diş parlatma tozları ise diş hekimi önerisi olmadıkça kullanılmamalıdır. Aşırı kullanımlar diş sağlığı açısından zararlıdır" şeklinde konuştu.