Çocuklarda en çok hangi kanserler görülüyor

--------------------------------------------------------------------------------

Dünya Kanser Günü'nün bu yılki kampanyalarına kanserle savaşan çocuklar damgasını vuracak. Kampanyaların ana temasını "Uzat Elini" sloganı oluştururken, Uluslararası Kanser Savaş Örgütü'nün dünya çapındaki tüm üyeleri ebeveynleri çocukluk kanseriyle mücadelede erken teşhisin önemi konusunda bilgilendirecek.


Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurulu Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, çocukluk çağı kanserlerinin erken teşhisle tedavi edilebileceğini söyledi. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Başkanı Kutluk düzenlediği basın toplantısında 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla düzenlenen kampanyalara ilişkin bilgi verdi.

Uluslararası Kanser Savaş Örgütü'nün üyesi olan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun Dünya Kanser Günü'nün temasını "Uzat Elini" sloganıyla belirlediğini ifade eden Kutluk, dünyada her yıl 160 bin çocuğun kanser hastalığına yakalandığını, bu rakamın Türkiye'de 3 bini bulduğunu söyledi.

Çocukluk çağı kanserlerinin son 40 yıl içinde yapılan bilimsel çalışmalar sayesinde erken teşhis yoluyla artık büyük oranda tedavi edilebildiğini dile getiren Kutluk, kanser hastalığının aslında kontrol ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, ancak bunun doğru erken teşhis ve tedavi yöntemleriyle mümkün olacağını kaydetti.

Her yıl kanser tanısı konulan 160 bin çocuktan 90 bininin hayatını kaybettiğini açıklayan Kutluk, gelişmiş ülkelerde bu çocukların yüzde 80'inin sağlıklarına yeniden kavuştuklarını, gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranın yüzde 50'lere düştüğünü hatırlattı. Kutluk, çocuk kanserlerinin belirti ve bulguları konusunda ebeveynlerin bilinçlendirilmesi gerektiğini, bu konuda medyaya ve sivil toplum örgütlerine büyük görevler düştüğünü vurguladı. Türkiye'de çocuklarda en çok lösemi yani kan kanserinin görüldüğünü, bunu beyin tümörleri ve lenfoma denilen lenf kanserinin izlediğini açıklayan Kutluk, böbrek üstü, yumuşak doku ve göğüs tümörünün de sık görülen kanser türleri olduğunu bildirdi. Şu an dünyada 20 milyon kanserli hasta bulunduğunu, her yıl 10 milyon kişinin de kansere yakalandığını dile getiren Kutluk, herkese kanserle savaşta büyük görevler düştüğünü söyledi. Çocuk kanserlerinin büyük bölümünün genetik nedenlerden kaynaklandığına işaret eden Kutluk, çocuklarda vücudun farklı bölgelerinde açıklanamayan şişliklerin, özellikle kasık, boyun altı ve karın bölgesindeki şişlik ve ele gelen kitlelerin tehlikeli olduğunu kaydetti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22119-cocuklarda-en-cok-hangi-kanserler-goruluyor.html#post41693

Kutluk, çocukluk kanserlerinin belirtilerini de uzun süreli ateş, ani başlayan denge ve davranış bozuklukları, baş ağrısı, sabah kusmaları, göz kayması, dışkıda alışkanlık bozuklukları ve vücutta morluklar olarak açıkladı. Çocukların hızlı büyüdüğünü bu nedenle sık sık kontrollere götürülmesi gerektiğinin altını çizen Kutluk, "Anne ve babaları bu belirtiler konusunda dikkatli olmaya çağırıyoruz. Ancak her zaman bu belirtiler kanser değildir. Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Kutluk, kanser hastalığının en önemli nedeninin tütün olduğunu söyledi.

"Dünyada tütün yokedilebilirse kanserin üçte biri yok edilebilir" diyen Kutluk, tütünün yanı sıra beslenme alışkanlıkları, egzersiz ve enfeksiyonların kansere yakalanmada etkili olduğunu vurguladı. Kutluk vatandaşları hayvansal yağdan uzak durmaya, bol yeşillik, tahıl ve lifli yiyecekler tüketmeye, düzenli egzersiz yapmaya davet etti. Kutluk ayrıca, kanser hastalıklarının işgücü kaybı ve tedavi masrafları nedeniyle ekonomiye büyük yük getirdiğini de sözlerine ekledi