Şehir Çocukları Hasta Etti

--------------------------------------------------------------------------------

Erciyes Üniversitesi (EÜ)'nde yapılan bir araştırma, kent yaşamının neden olduğu beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz hayatın, şeker ve kalp hastalıkları riskini artırdığını ortaya koydu.


EÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Fahri Bayram, Yard. Doç. Dr. Mümtaz Mazıcıoğlu, Dr. Nihal Hatipoğlu ve Dr. Nurten Budak tarafından Kayseri il merkezi ve ilçelerinde yapılan "metabolik sendrom" araştırmasının sonuçları açıklandı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22083-sehir-cocuklari-hasta-etti.html#post41657

Diyetisyen Dr. Nurten Budak, metabolik sendrom adı verilen hastalık durumunun ortaya konulması için il genelinde 12-19 yaş grubundaki 790 çocuğu araştırma kapsamına aldıklarını söyledi. Araştırma kapsamında çocukların boy, kilo, tansiyon ve bel çevresi ölçümlerinin yapıldığını, kan örnekleri alınarak insülin, şeker kan yağı ve kolesterol değerlerine bakıldı. 'Metabolik sendrom, bir bireyde kan şekeri ile şekeri düzenleyen insülin oranının bozulması, bel çevresinin genişlemesi, hipertansiyon, kanda iyi huylu kolesterol düşüklüğü ve kan yağlarının yüksekliğiyle teşhis edilen bir hastalık durumu. Araştırma kapsamındaki çocukların yüzde 11'inde metabolik sendrom belirtileri tespit edildi.

Kent yaşamıyla, geleneksel ve doğal besinlerin yerini, fast food olarak tabir edilen enerjisi yoğun, hazır ve hızlı tüketilen besinler aldı. Şekerli ürünlerde ucuz şeker kullanılıyor. Tahıllar saflaştırıldı, kolalı içecekler ile çay ve kahve gibi kafeinli içeceklerin tüketimi, kırmızı et tüketimi, margarin, katı yağ ve kızartılmış yiyeceklerin kullanımı arttı.

Kayseri, aa