Beyin gelişimi için klasik müzik

--------------------------------------------------------------------------------

Çocukların beyin gelişimine katkı sağlamak amacıyla klasik müziğin büyük ustalarının eserleriyle hazırlanan ''IQ Çocuk'' adlı CD, On Müzik'ten piyasaya çıktı.


0-12 yaş grubuna yönelik eserde, Mozart, Bach, Beethoven, Chopin, Schumann, Tschaikovsky, Mendelssohn, Brahms ve Strauss'un özel parçalarına yer veriliyor.



Serkan Akgün'ün derlediği ''IQ Çocuk'' eserde, California Üniversitesi'nin Irvine'deki Öğrenme ve Hafıza Nörobiyoloji Merkezi Bilim adamlarının yaptıkları bir araştırmanın bazı müziklerle IQ arasında bir ilişki olduğunu ortaya koyduğu belirtiliyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22081-beyin-gelisimi-icin-klasik-muzik.html#post41655

Müziğin çocuklara entelektüel avantaj sağladığı ifade edilen eserde, ''Nitelikli müzik dinleyen çocukların IQ'su daha yüksek olur'' görüşü dile getiriliyor.

Yapılan araştırmaların, çocuk beyninin gelişiminde özellikle ilk yıllar, müziğin çok önemli bir etken olduğunu ortaya koyduğu ifade edilen eserde, anne karnından itibaren müzik dinleyen bebeklerin, hırçın hareketler yerine daha uyumlu davranış sergiledikleri belirtiliyor.

Ayrıca, müzik dinleyen çocukların bazı şarkılarda hareketlendikleri hatırlatılarak, şu görüşlere yer veriliyor:

''Büyüdükçe bu hareketlilik el çırpmaya, oynamaya, dans etmeye dönüşür. Dolayısıyla bu hareketlilik çocuğun küçük kas ve büyük kas gelişimini sağlar.

Müzik dinleyen çocuklar, melodi, armoni, ritm gibi müziğin en önemli unsurlarını öğrenirler. Bu da ilerleyen yaşlarda onlara mükemmel bir avantaj sağlar.

Zeka gelişimini beslenmeden sonra olumlu etkileyen ilk faktör müziktir.''



-''21. YÜZYIL ÇOCUKLARINA TÜRKÜLER''-



Öte yandan, Tuna Koç'un hazırladığı ''21. Yüzyıl Çocuklarına Türküler'' adlı CD de On Müzik'ten piyasaya çıktı.

Eserde, ''Kalenin dibinde bir taş olaydım'', ''Güvercin uçuverdi, kanadın açıverdi'', ''Derik Saçın Örmezler'', ''Havada bulut yok bu ne dumandır'' gibi 15 türküye yer veriliyor.

Besteci ve aranjör Tuna Koç, türkülerin bin yıllık kolektif bilinçaltının ürünü olduğunu belirterek, şu görüşlere yer veriyor:

''Türkülerimiz, çocuklarımız kadar saf, temiz ve samimi. Türkülerimizin içindeki yaratıcı müziksel zekanın ve inceliğin çocuklarımızın içinde uyuyan müzisyeni harekete geçireceğine inanıyorum. Yüzlerce yıldır yüzlerce aşık ve ozandan gelen türkülerimizin 21. yüzyıl çocuklarımıza ulaşabilmesi için yeni anlatım yolları aradım. Türküleri modern çocuk müziğinin babası besteci Carl Orff'un teknikleriyle yeniden seslendirdim.''