Kızamıkla mücadele

--------------------------------------------------------------------------------

Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreterliği, kızamığa karşı dünya çapında yürütülen mücadelede büyük başarı sağlandığını açıkladı. Genel sekreter Dr. Margaret Chan, “Projenin başarısı, kamu sağlığı alanında kazanılmış en büyük zaferlerden biridir” şeklinde konuştu.



KIZAMIK GİRİŞİMİ PROJESİNDE BÜYÜK BAŞARI
Dünya Sağlık Örgütü’ 1999 yılında kızamıkla mücadele amacıyla başlattığı geniş çaplı projenin, hedeflenen rakamların üzerinde başarı sağladığı açıklandı. DSÖ’nün resmi internet sitesinde yer alan habere göre, 1999 yılında “Kızamık Girişimi” adı altında DSÖ tarafından başlatılan ve dünya genelinde kızamıktan ölümleri yarı yarıya indirmeyi amaçlayan proje, konulan hedeflerin ötesinde başarıya ulaştı ve 6 yıl içinde kızamıktan ölümler, dünya genelinde yüzde 60 oranında azaldı.

HASTALIĞIN AFRİKA’DA YAYILIMI BASKILANDI
DSÖ Genel Sekreteri Dr. Margaret Chan, BM Çocuk Fonu (UNICEF), ABD’de bulunan Hastalıkların Önlenmesi ve Hastalıklardan Korunma Merkezi ile Kızılhaç’ın destek verdiği projenin başarısını, “Kamu sağlığı alanında kazanılmış en büyük zaferlerden biri” olarak tanımladı. Margaret Chan, hastalıkla mücadelede gelinen noktanın yalnızca yüz binlerce hayatın kurtarılması anlamına gelmediğini, aynı zamanda bu hastalığın Afrika kıtasındaki yayılımının baskılanmasıyla, geleceğe yönelik önemli kazanımlar elde edildiğini kaydetti.

KIZAMIKTAN ÖLÜMLER AZALDI
DSÖ’nün verilerine göre, dünya genelinde 1999 yılında çok büyük çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 873 bin kişi kızamıktan ölürken, 2005 bin yılında bu sayı 345 bine geriledi. Her kıtada kızamığa bağlı ölümlerde önemli düşüşler görülse de en büyük başarı, çeşitli hastalıkların etkisini en yoğun şekilde hisseden Afrika’da elde edildi ve bu kıtada kızamığa bağlı ölümler yüzde 75 oranında azalarak 506 binden 126 bine geriledi.

DSÖ’ye projeyle ilgili duygularını aktaran Kamerun Sağlık Bakanı Olanguena Awono, projenin sonuçlarının “olağanüstü” olduğunu belirterek, “Uzun yıllardır çocuklarımızı hasta eden, sakat bırakan ve öldüren bir hastalıkla mücadeleyi nihayet kazanıyoruz” dedi.

5 YILDA 360 MİLYON ÇOCUK AŞILANDI
DSÖ’nün girişimleri sonucu, başta Afrika olmak üzere dünya genelinde tarama ve aşı kampanyaları başlatılmış, altı yıl içinde 9 aylık ile 15 yaş arasında 360 milyondan fazla çocuk aşılanmış, çocuklara A vitamini desteği verilmişti. Proje aynı zamanda, steril enjeksiyonların kullanımı, aşıların aktarılmasında soğuk zincirin bozulmamasına özen gösterilmesi gibi konularda, gelişmekte olan ülkelere destek verilmesini de sağladı.

BM’NİN MİLENYUM HEDEFİ
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22075-kizamikla-mucadele.html#post41649
DSÖ’den projeye ilişkin yapılan açıklamada ise “Doğru bir strateji ve iyi bir ortaklığın, gelişmekte olan ülkelerdeki çocuk ölümlerini hızla azaltacağının somut biçimde ortaya konulduğu” belirtildi. Projenin, BM’nin “Milenyum hedefi” olarak belirlendiği “2015 yılına kadar dünya genelinde çocuk ölümlerinin üçte iki oranında azaltılması” amacına da büyük katkı sağladığı kaydedildi.