Saglik icin Tavuk, Balik ve Hindi Eti
Türk Kardiyoloji Dernegi (TKD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Abaci, ''Özellikle asiri kilolu vatandaslar, tavuk, hindi ve balik etini tercih etmeli, tahil, sebze ve meyve tüketimini artirmalidir'' dedi.

Abaci, yaptigi aciklamada, kalp-damar hastaliklarinin dünyada ve Türkiye'de en basta gelen ölüm nedenleri arasinda yer aldigini belirtti.

Yüksek tansiyon, sigara ve hareketsiz yasam tarzinin kalp-damar hastaliklarinin en önemli tetikleyicilerinden oldugunu ifade eden Abaci, bu faktörlerin, zaman icinde kalbin yaslanma sürecini artirdigini ve ölümlere neden olabildigini bildirdi.

Abaci, kalp rahatsizliklarina neden olan en önemli faktörlerden birinin de kolesterol oldugunu vurgulayarak, sunlari kaydetti: ''Ýstatistiklere göre kolesterolün neden oldugu kalp-damar hastaligi, Türkiye'de birinci sirada gelen ölüm nedenleri arasinda yer aliyor. Kolesterol, vücudumuzun tüm hücrelerinde bulunan yag benzeri bir maddedir ve yüksek seviyelerde olmasi ilk etapta herhangi bir sikayete neden olmaz. Bu nedenle yasli, genc, sisman ve zayif olsun her vatandasimizin kolesterol konusunda bilincli olmasi ve kolesterole neden olan besinlerden kacinmasi gereklidir.

Çünkü kolesterol yüksekliginin yol actigi kalp krizi veya felc gibi hastaliklar, kolesterolün damar duvarina birikmesiyle, yillar sonra ortaya cikar.''

Asiri kilolu olanlarin kalp hastaliklarindan korunmak icin kalori alimini azaltip, hareketlerini artirarak kilo vermesi gerektigini belirten Abaci, fazla kilolarin kolesterolün yükselmesinde önemli bir faktör oldugunu bildirdi.

Abaci, kalp hastaligindan korunmak icin hayatin her döneminde bilincli bir diyet yapilmasi gerektigini belirterek, söyle devam etti: ''Günümüzde sikca tüketilen sosis, sucuk ve salam gibi islenmis et ürünleri, kolesterole neden oldugu icin kalp sagligi acisindan az tüketilmeli. Bu tür ürünler kolesterolün yani sira asiri tuzlu oldugu icin kalbe oldukca zararli olan tansiyona da neden oluyor. Ayrica kabuklu deniz hayvanlari da kolesterol acisindan zengin besinlerdir. Bunlarin da sikca tüketilmemesi gerekir. Bunlarin yerine yag bakimindan fakir olan tahil, sebze ve meyveler tercih edilebilir. Özellikle kilo sorunu olanlar, tavuk, hindi ve balik etini, koyun ve sigir etine tercih etmeli, tahil, sebze ve meyve tüketimini artirmalidir.''
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/20524-saglik-icin-tavuk-balik-ve-hindi-eti.html#post39032

Tam yagli sütten hazirlanan ürünler yerine az yagli veya yagsiz sütten hazirlanan ürünlerin tercih edilmesinin de önemini vurgulayan Abaci, pasta, krema ve dondurma gibi gidalarin da az tüketilmesinin kalp sagligi acisindan önemli oldugunu bildirdi.

Abaci, bunlarin disinda kalp hastaliklarindan korunmak icin sigara icilmemesi, alkolün tüketiminin azaltilarak düzenli spor yapilmasi gerektigini sözlerine ekledi.