„British Medical Journal’da „ yayınlanan bir makaleye göre sigaradan çıkan duman, sigara içicilerin içlerine çektikleri dumandan cok onemli olçüde daha zehirli olduğu belirtiliyor. Sigara içicinin yaydığı dumanin içeri çekilen dumandan tam dört kat daha zehirli oldugu vurgulanmaktadir. Sigaradan çıkan duman, içilen sigaranın % 85 eşit oluyor.

Çıkan bu haberler sonucunda, dünyanın en büyük sigara firmasi Philip Morris 1981-89 arasında Alman Biyoloji Araştıma Enstitüsinde bu konuda araştırmaların yapılmasını kabul etmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda sigaradan çıkan dumanın içeri çekilen dumandan önemli ölçüde daha zehirli olduğu kanıtlanmıştır.

Dünyanın en prestijli yüksek eğitim kurumlarından Cambridge üniversitesinde de yapılan başka bir araştırmada, sigara içicilerin yaydığı dumanın pasif sigari içicilerdeki yaşa-bagli Makula-Degeneration, Avrupa ve Amerika’da görme kaybına neden olan birincil rahatsızlığını kapma riskini artırdığı belirtildi.

Sigara içenlerle birlikte yaşayan kişilerin, beşinci yıldan itibaren sigaraya bağlı hastalıklara yakalanma riskleri yaklaşık iki kat artmaktadır.

Yine „British Journal of Ophthalmology’de“ yayınlanan başka bir makalede, kırk (40) yaşından sonra günde tüketilen bir paket sigara, sigaraya bağlı hastalıkların riskini üç kat artırmaktadır. Ancak sigaradan yirmi (20) sene uzak durulduktan sonra, Makula-Degeneration rahatsızlığının riski düşmeye başlıyor.

Lütfen sigarayı bırakmaya çalısınız, kendinizi, sevdiklerinizi ve çevrenizdeki insanları düşünün. Sigarayı ne kadar erken bırakırsanız vucudunuzda sigaranın yarattığı zehirlerden o kadar erken temizlenir.

Kaynak ve Orijinal Makale için:
http://www.diepresse.at/Artikel.aspx?channel=c&ressort=w&id=528075
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/19235-ah-su-sigaranin-dumani-yok-mu-ne-kadarda-zararli.html#post37106

Çeviri: Faik SAĞKOL