Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


3 sonuçtan 1 ile 3 arası

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
  1. #1
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Tiroit Ameliyatindan önce Gereken Hazirliklar

    TİROİT AMELİYATINDAN ÖNCE GEREKEN HAZIRLIKLAR

    Ameliyata alınacak olan hastaların tiroitleri özellikle fazla çalışıyor olmamalıdır. Zaten bu sağlanmadan hastada cerrahi işlem yapılması düşünülemez. Çünkü daha önce de değinildiği tiroit krizi denen çok riskli bir durumun ortaya çıkmasına zemin hazırlanmış olur. Benzer durum ileri derecede az çalışan guatrlar için de geçerlidir. Bu hastalarda tiroidin büyük bir kısmı çıkarılırsa ki bu hastalığın cinsine bağlı olarak gerekebilir. Az çalışan guatr daha da az çalışacak ve daha önce değinilen az çalışma ile ilgili sorunlar gündeme gelecektir. Bazen oldukça sinsi seyredebilen bu durum özellikle yaşlı hastalarda hipotiroidizm koması denen bir klinik tabloya yol açabilir. Ayrıca tiroit dışı nedenlerle (örneğin mide ameliyatı gibi) ameliyat olacaklarında tiroitlerinin normal çalışması yeğlenir. Ameliyat olacak olan hastalar cerraha ve anesteziste, kullandığı tüm ilaçları söylemelidir. Özellikle aspirin alan hastaların en az 1 hafta süre ile aspirini kesmeleri gerekir. Hastalar ameliyat saatine kadar aksi söylenmemişse en az 8-10 saat hiçbir şey yiyip içmemelidir. Benzer şekilde sigara kullanan hastaların da en az üç hafta süre ile sigara içmemeleri uygundur. Bunların dışında hastanın kan pıhtılaşma durumunu gösteren testlerin ve anestezi tarafından öngörülen diğer tetkiklerin yapılaması gerekebilir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/18337-tiroit-ameliyatindan-once-gereken-hazirliklar-post35594.html


    TİROİT AMELİYATI İLE İLGİLİ BİRKAÇ BİLGİ

    Tiroidi çıkarma yöntemleri nelerdir ?
    Bu kısımda en çok kullanılan yöntemler tanımlanacaktır.
    Tiroidin bir kısmının veya tamamının çıkarılmasına genel olarak tiroidektomi denir. Geride gözle görülür tiroit dokusu kalmamışsa buna total tiroidektomi, Geride 2 gram veya daha az doku kalmışsa totale yakın tiroidektomi adı verilir. Geride daha fazla doku bırakılarak yapılan ameliyata ise subtotal tiroidektomi denir.

    Tiroit ameliyatları lokal anestezi ile yapılabilir mi ?
    Son zamanlarda bazı merkezlerde yeniden gündeme gelmiştir. Ancak genel anestezinin son derecede güvenli olması nedeniyle tekrar lokal anesteziye dönülmesi fikrine çok sıcak bakılmadığı söylenebilir.

    Tiroit ameliyatları endoskopik yöntemle ( kapalı ameliyat ) yapılabilmekte midir ?
    Başta safra kesesi ameliyatı olmak üzere bir çok ameliyatta kullanılan bu yöntem, tiroit için birkaç merkezde deneysel amaçlı olarak kullanılmaktadır. Ancak günümüzde geçerli olan tiroit için klasik yöntemle yapılan açık ameliyatlardır.

  2. #2
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: Tiroit Ameliyatindan önce Gereken Hazirliklar

    Tiroit hastalıkları nasıl teşhis edilir?

    Hastanın vereceği öykü tanıda ilk adımdır. Yakınmaların nasıl ve ne zaman başladığı nasıl seyrettiği hekime tam olarak anlatılmalıdır. Ayrıca daha önceden geçirilmiş sorunlar ayrıntıları ile belirtilmeli ve ailede tiroit ile ilgili sorunu olan bireyler hatırlanmalıdır. Bu bilgilerden elde edilenler hekime isteyeceği tetkikler hakkında fikir vereceği gibi gereksiz tetkiklerin de yapılmasını bir ölçüde önleyecektir.
    Tanıda ikinci önemli adım hastanın hekim tarafından muayenesidir. Gerek tiroit bölgesinin gerekse diğer sistemlerin muayenesi hastalık hakkında önemli ipuçları verecektir. Böylece tiroitte büyüme olup olmadığı, varsa büyümenin şekli ve kanseri çağrıştırıp çağrıştırmadığı belirlenir ve tiroidin çalışması hakkında fikir sahibi olunabilir. Bu bölümde de hasta ile hekim arasındaki uyum olması önemlidir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/18337-tiroit-ameliyatindan-once-gereken-hazirliklar-post35595.html


    Kan testleri

    Kanda TSH ve tiroit hormonlarının (T3 ve T4) düzeylerinin ölçülmesi: Tiroidin çalışması hakkında önemli bilgiler verir. Başlangıçta öykü ve muayenede çalışma bozukluğu belirlenememişse tek başına TSH'nın ölçülmesi yeterli olabilir. Duyarlı bir sonuç elde edilebilmesi için TSH' ya sensitif ya da ultrasensitif yöntemle bakılması tercih edilir. Üstünde önemle durulması gereken nokta: Bu tetkiklerin normal olması tiroidin çalışmasının normal olduğunu gösterir. Hastada guatr, tiroit kanseri gibi diğer hastalıkların olmadığını belirlemez. Bunlar için diğer tetkiklere gereksinim olabilir.
    Bağışıklık sistemini kontrol eden testler: Bunlar antitiroglobulin antikor ( ATA ), anti TPO antikor ( AMA ) ve Anti TSH-R ( TRAb ) gibi isimler almaktadır. Graves hastalığı, Hashimoto hastalığı ve bazı tip tiroiditlerin tanısında yardımcı olurlar.
    Tiroglobulin tayini: Bu test özellikle tiroit kanseri nedeniyle ameliyat olmuş hastaların izlenmesinde önemli ip uçları vermektedir. Ancak bu testin tam olarak değer kazanabilmesi için bireyde gözle görülebilir tiroit dokusunun kalmamış olması gerekmektedir.
    Medüller kanserlerin tanı ve tedavisinde kanda tirokalsitonin: adı verilen bir hormonun ölçülmesi faydalı bilgiler verir.
    Yine medüller kanser olan ailelerde diğer bireylerin taranması için ret genindeki mutasyonları gösterecek genetik çalışmalar yapılabilir.

  3. #3
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: Tiroit Ameliyatindan önce Gereken Hazirliklar

    Tiroidin görüntülenmesi:

    Tiroidin şekli, genel olarak büyüyüp büyümediği, nodül içerip içermediğinin tam olarak belirlenebilmesi için başvurulan testlere görüntüleme yöntemleri denir.
    Hastaya küçük dozlarda, tiroit tarafından tutulabilen radyoaktif bir madde verildikten sonra özel bir kamera aracılığıyla bu maddenin tiroit tarafından ne oranda ve nasıl tutulduğu gösterilebilir. Bu yönteme tiroit sintigrafisi adı verilmektedir. Böylece tiroidin yapısı ve belli oranda çalışma şekli belirlenebilir. Resim 9'da bu yöntemle yapılmış bir tetkik görülmektedir.

    Resim 9a: Resim 9b:

    Sintigrafide normal tiroit Sintigrafide nodül (beyaz ok)

    Ultrason ise ses dalgalarını kullanarak tiroidin yapısını göstermeye yönelik bir tetkiktir. Bu yöntemle ele gelmeyen çok küçük nodüller gösterilebilir . Ayrıca nodülün çok önemli olabilen iç yapısı hakkında da fikir edinilir. Resim 10 da görüldüğü gibi tiroidin sol tarafında bulunan bir nodülün içinin sıvı ile dolu olduğu ( kistik nodul ) belirlenmiştir. Bu bulgu büyük olasılıkla bu nodülün kanser olmadığını gösterir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/18337-tiroit-ameliyatindan-once-gereken-hazirliklar-post35596.html



    Resim 10:Ultrasonda kistik nodül (Siyah yuvarlak alan, içinde sıvı varlığını göstermektedir.) Çok özel durumlarda hekimin kararına göre bilgisayarlı tomografi (BT) ve/veya manyetik rezonans (MR) görüntüleme sistemlerine de gereksinim duyulabilir. Ancak bu son iki yöntemin çok sınırlı kullanım alanı vardır ve hastalar bu tetkikleri kendi inisiyatifleri ile yaptırmamalıdır.

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 16.Nisan.2007, 18:08
  2. Tiroit Hastaliklarinin Teşhisi
    By Mustafa Uyar in forum Sağlık
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 14.Nisan.2007, 18:02
  3. ..: MsN Niz Çalınırsa Yapmanız Gereken !!! :..
    By Mustafa Uyar in forum Msn , Icq ,Yahoo messenger,Skype
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 06.Mart.2007, 23:00
  4. önce Sen Başlattin...
    By Mustafa Uyar in forum Komik Yazılar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 19.Şubat.2007, 16:22
  5. Tiroit Bezi Ve Guatr
    By vergun in forum Sağlık
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 14.Kasım.2006, 16:59

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.