PSİKOTERAPİ

Konuşularak yapılan bir terapidir.
Hasta ile terapistin sessiz ve gizli ( intim ) ( mahrem ) bir ortamda yaşadıkları süreçtir.
Genellikle 90 derece açı ile ( tam karşı karşıya değil ) benzer koltuklarda oturulur.
Terapist hastayı sıcak bir biçimde kabul eder, bu ilişkinin başlangıcıdır ve çok önemlidir.
Hastanın kendiliğinden anlattığı olayları dinler veya hasta konuşmaya başlamakta zorluk çekiyor ise;
Hastanın "kendi içine" bakabileceği bir soru sorar. Ayrıca niçin ne zaman terapiye ihtiyaç duyduğunu, psikoterapiden ne beklediğini, terapiyi ne sandığını psikoterapiden endişeli olup olmadığını, bir arkadaşına özendi de mi ? geldiğini, veya TV dizilerinden ya da filmlerden mi etkilendiğini, kendisi ile ilgili ( terapist ile ) kaygısının neler olduğunu, onu kimin gönderdiğini, ne diye gönderildiğini, gelmeden önce terapist seçimi için nasıl bir araştırma yaptığını, gelmeye karar verene kadar ne kadar süre geçtiğini öğrenir.

Her hastanın kendisi ile ilgili bir öyküsü vardır. Psikiyatrik yardım isterken anlattığı bu öyküyü açmak, irdelemek o sahsa " kişiye özgü " dengenin ne zaman nasıl bozulduğunu anlamak, dinlemek yine dinlemek, susmak ve dinlemek, anlattıklarını duymak, kesintisiz duymak bir çok ipucunu gözden kaçırmamak için zorunludur.

Terapist, hastanın sorduğu; Terapi ile ilgili mantıklı soruları cevaplar; Bunlar : ücret, terapistin eğitimi, güvenirliği, tedavinin kesinlikle gizli kalacağı, tedavinin tahmini süresi, tedavi ne getirecek gibi soruları içerir genellikle...
Terapistin tedaviye alıp almama konusunda kendi kendine sorduğu sorular da vardır. Ve bunlara kendisinin cevap bulması gerekir. " Kimiz, eğitimimiz yeterli mi, ona yardım edebilirmiyiz " Hastanın terapiste ait kaygılarına önce terapistin kendisini yoklayıp cevap bulması gereklidir. Hasta - " Benimle bir odada bu kadar uzun kalabilecekmisin ?" " Beni sevebilecek misin ? Bana katlanabilecek misin ? " gibi kaygılar taşımaktadır. Daha da önemlisi açık olmasa bile " Beni anlayabilecek misin ? Bana yardımcı olabilecek misin ? " diye sormaktadır. Terapist kendini yoklar, sorulara önce kendisi cevap bulmak zorundadır. Bu cevabı bulurken Freud ' un söz ettiği 3 narsistik tuzağa düşmemek zorundadır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=35575

Herşeyi bilir olma
Herkesi sever olma
Herkesi iyileştirir olma
isteği ve ihtiyacı içine düşmemek gereklidir.