Doktorunuza ameliyat olmaya karar verdiğinizde hangi ameliyat olursa olsun ona canınızı emanet ediyorsunuz. Bu nedenle doktorunuzu belirlerken, beklentilerinizi karşılayıp karşılamayacağını önceden belirlemeniz gerekir.

Meslek hayatımda prensip edindiğim ve tüm doktorların sahip olması gerektiğine inandığım özellikler şunlardır.

Doktor güler yüzlü olmalıdır.
Hastalıklar insanları huzursuz, mutsuz eden olaylardır. Moral ve güven hastalıkların iyileşmesinde çok önemli faktörlerdir. Hastalık nedeniyle stres altında olan kişiye doktoru güler yüzüyle güven aşılamalı, hatsalığı en kısa zamanda atlatacağına dair moral vermelidir. Samimi, içten yaklaşmalı ve kişinin içinde bulunduğu psikolojiyi anlayarak yumuşak ve sevecen olmalıdır.

Doktor ulaşılabilir olmalıdır
Kişi canını teslim ettiği, ameliyat olduğu veya olacağı doktora her acil durumda ulaşabileceğini bilmelidir. Doktor cep telefonunu vermekten çekinmemeli, acil durumlarda telefona asistanı değil kendisi cevap vermelidir.

Doktor açıklayıcı olmalıdır
Doktor hastalığın ne olduğunu, nasıl tedavi edileceğini, tedavi ve ameliyat sırasında ve sonrasında neler yaşanabileceğini, iyileşmesi iççin yaşantısında nelere dikkat etmesi gerektiğini ayrıntılı ve kişinin anlayabileceği bir dille anlatmalıdır. Her soruyu dinleyip ayrıntılı olarak cevaplamalıdır. Kendisini hastanın yerine koymalı ve endişelerine hak vermelidir. Ameliyat sırasında olabilecek komplikasyonlar hakkında bilgi vermeli, ameliyat sonrası uygulanacak tedaviyi ayrıntılı olarak açıklamalıdır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/16123-ornek-bir-doktor-nasil-olur.html#post30259

Doktor dürüst olmalıdır
Doktor hastasına karşı her konuda dürüst olmalı ve ondan hiçbir gerçeği saklamamalıdır. Ameliyat dışı yöntemlerle iyileşme şansı olan hasta ameliyat edilmemeli, ameliyat mutlak gerekliyse yapılmalıdır. Ameliyat sırasında yaşanabilecek problemler, komplikasyonlar ayrıntılı olarak anlatılmalıdır. Ameliyat sonrası hastanın yaşayabileceği zorluklar önceden belirtilmeli ve her türlü beklentiye hazır olarak ameliyata karar verilmesi sağlanmalıdır. Doktor tedavideki her aşamayı ek bir kazanç beklemeden yapmalıdır. Uygulanacak tetkikler ve ameliyat sırasında kullanılacak materyallerden ek bir kazanç beklememelidir.

Doktor yardımsever olmalıdır
Doktor mesleği gereği yaptığı ameliyat ve tedavilerden para kazanmalıdır. Bu miktar hiçbir zaman anormal rakamlara çıkmamalı, maddi durumu zayıf olan hastalara mümkün olduğunca yardımcı olunmalı, gerekmeyen tetkik ve tedavilerden kaçınılmalıdır. Gereken tetkik ve ameliyatlar için sağlık kuruluşlarından uygun fiyat avantajları sağlanmalıdır.

Doktor yönlendirici olmalıdır
Doktor kendi branşı dışındaki konularda da hastaya yardımcı olmalı, en uygun tedavi seçeneklerine yönlendirmelidir.

Doktor temiz ve iyi giyimli olmalıdır.
Doktor mesleğine ve hastasına saygılı olmalı bu yüzden her zaman prezantabl olmalıdır. Kendisine gösterdiği özen onun hastasının tedavisinde de göstereceği özenin göstergesidir.

Doktor referans verebilmelidir
Hasta, ameliyat olacağı doktorunun daha önce bu ameliyatı yaptığı hastalarla konuşabilme hakkına sahip olmalıdır. Referans isteyen hastalarına, daha önce tedavi ettiği kişilerle ( önceden rızaları alınmak kaydıyla) referans olarak göstermeli, ameliyat olacak hastalarıyla görüştürmelidir. Doktor daha önce yaptığı ameliyatlarla ilgili hastasına rakamlar vermeli, başarı ve komplikasyon oranlarıyla ilgili dürüstçe bilgi vermelidir.

Doktor deneyimli olmalıdır
Doktorun uygulayacağı ameliyatı daha önce kaç hastaya uyguladığı, bu ameliyatı hangi sıklıkla yaptığı çok önemlidir. Doktorunuzun deneyimini ayrıntılı olarak araştırmalısınız. BU konuda tereddüdünüz olursa başvuracağınız en önemli kaynak doktorun bulunduğu hastanedeki anestezi uzmanları ve ameliyathane hemşireleridir.

Doktor gelişmeleri takip etmelidir.
Tıp teknolojisi baş döndürücü bir hızla ilerlemektedir. Teknolojiyi takip etmek ancak ilerlemiş ülkelerdeki bilimsel toplantılara, kurslara katılmak, yurt dışında bilimsel etkinliğini kanıtlamış cerrahların yanında çalışmakla olur. Teknolojinin gereklerinden yararlanmayan, kullanamayan doktorlar hastalarına en modern tedavi tekniklerini sunamaz ve ameliyatlarını hastaya en uygun, en risksiz uygulamayı başaramaz.

Bu nedenle doktorunuzun yurt dışı, yurt içi bilimsel toplantılara ve kurslara düzenli olarak katılıp katılmadığını göz önünde bulundurmanız gerekir.

Yukarıda saydığım tüm değerler bir doktor için artı değer değil, sahip olması zorunlu özelliklerdir. Ameliyat kararı vermek, canımızı bir doktora teslim etmek çok önemli bie karardır. Bu kararı vermeden önce doktorunuzun bu değerlere sahip olup olmadığını araştırınız.