Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    Always - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25 Eylül 2006
    Yer
    istanbul
    Mesajlar
    1,679
    Tecrübe Puanı
    45

    "Çocuğunuzu Bronşiolitten Koruyun"

    Bronşiolit,akciğerlerin küçük hava yollarında tıkanıklığa neden olabilen iltihabi bir durum.. Bronşit ise, daha büyük yaşlarda görülüyor ve daha çok büyük hava yollarının hastalığı olarak karşımıza çıkıyor.

    Kış mevsimi hastalıklardan biri en fazla çocukları etkileyen bronşiolit. Bronşit ile sıkça karıştırılan bronşiolit hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Köksal Binnetoğlu ayrıntılı bilgi verdi.

    Bronşit ve Bronşiolitin farkı
    Köksal Binnetoğlu,
    akciğerlerin küçük hava yollarında tıkanıklığa neden olabilen iltihabi bir durum bronşiolitin genellikle 1 aydan büyük ve 2 yaştan küçük çocuklarda ve en sık olarak da 6 aylık bebeklerde rastlandığını ifade ederek, daha büyük yaşlarda görülen Bronşit'in ise büyük hava yolları hastalığı olduğunu söyledi.

    Salgınlar şeklinde ortaya çıkıyor
    Bronşiolit kış ve ilkbaharın ilk aylarında, bazen salgınlar şeklinde görülüyor. Hastaların yüzde 90’ının ailesinde gribal bir enfeksiyon hikayesi bulunuyor. Bunun yanı sıra soğuk, nem, ani ısı değişiklikleri ve özellikle sisli, kirli hava, ev tozları, çiçek tozları ve çeşitli polenler bronşioliti ortaya çıkaran etmenler olarak biliniyor.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/14115-cocugunuzu-bronsiolitten-koruyun.html#post24917

    Soğuk algınlığı gibi başlıyor
    Bronşiolit başlangıçta basit soğuk algınlığı belirtileri ile başlıyor. Yani burun akması, hapşırık, bazen hafif ateş ve öksürük ile başlıyor. Bir kaç gün sonra hızlı ve derin soluk alıp verme, soluk alıp verirken hırıltı, şiddetli öksürük, nefes alma güçlüğü ortaya çıkıyor. Hafif vakalarda hastalığın belirtilerinin bir ile üç gün arasında gerilediğini söyleyen Dr. Binnetoğlu, "Ağır vakalarda, özellikle 6 ay altındaki çocuklar bir-iki saatte ilerleyip, ağırlaşabilir. Hava açlığı, morarma, burun kanadı solunumu, göğüs kemiklerinde anormal hareketler olabilir. Bronşiolitte genellikle ateş 38 dereceyi aşmaz. Eğer ateş 38 dereceyi aşarsa zatürree açısından dikkat etmek gerekir. Her şekilde hemen hastaneye gitmek gereklidir" dedi.

    Bronşiolit daha önemli hastalıklara neden olabilir
    Bronşiolit tedavisi hastalığın ağırlık derecesine göre değişiyor. Çoğu olgu hafif geçiyor ve evde tedavi edilebiliyor. Evde destek tedavisi
    yapılması gerektiğini söyleyen Binnetoğlu, çocukların beslenmesinin sağlanmasının ve burun tıkanıklığının giderilmesi ile süt çocuklarında anne sütüne devam edilmesinin önemini vurguladı. Binnetoğlu, "Daha ağır olgularda ise hastane tedavisi gerekiyor. Hastanede bronş genişletici ilaçlar, oksijen tedavisi, nadiren Kortikositeroid ve antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Özellikle solunum yoluyla verilen bronş genişletici ilaçlarla solunum sıkıntısı azaltılıyor" diye konuştu.

    Tanı iyi konulmalı
    Tekrarlayan bronşiolitin gizli kalmış astım, tüberküloz, kistikfibroz, kalp yetmezliği, yabancı cisim yutma, boğmaca, organik fosfor zehirlenmesi ve immun yetersizlik gibi hastalıklardan ayırt edilerek ve altta yatan asıl sebep tedavi edilmesi gerekiyor. Özellikle tekrarlayan bronşioliti olan çocukların astım tanısı konulursa aşı tedavisi ve sprey şeklinde ilaçlar ile takip edilmesi öneriliyor.

    Ailelere tavsiyeler
    Alacağınız önlemlerle bronşiolit hafif atlatılabilir.

    • Hastalığın en sık sebebi RSV, parainfluenza ve adeno virüsüdür. Aile içi gribal durumlar da en büyük etkendir. Bu nedenle tüm aile bireyleri gribal durumdan korunmalı, gerekirse çocuğa maskeyle yaklaşılmalıdır. Hastalık başladıktan sonra çocuklara bol sıvı verilmeli ve sık sık akciğerlerine belli aralıklarla masaj (fizyoterapi) yapılmalıdır.

    • Kirli, tozlu kent havasından uzak durulmalıdır.

    • Aile içinde sigara kullanımı engellenmelidir.

    • Çocuklara grip aşısı yapılmalıdır.

    Bronşiolitli hastaların bir kısmında tekrarlayıcı hırıltı (wheezing) atakları geliştiğini, bunların da bazılarında astım gelişme ihtimali olduğunu söyleyen Dr. Binnetoğlu, korunmak için, çocuğu çok kalabalık yerlere sokmamak gerektiğinin, el yıkamanın ve hijyen kurallarına uymanın çok önemli olduğunu söyledi.

  2. #2
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    Standart --->: "Çocuğunuzu Bronşiolitten Koruyun"

    TEşekkürler beyzacığım...

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 22.Kasım.2009, 11:03
  2. Bu içinde "sen" geçen cümlelerimin en "sonuncusu" olacak ..
    By Beyza in forum Aşk - Sevgi ve Evlilik
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 15.Temmuz.2009, 17:31
  3. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 02.Ağustos.2008, 12:05
  4. Bir " Elif " Miktarı " Gül"ümse
    By esinti in forum Hikayeler & Yazılar
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 26.Temmuz.2007, 14:56
  5. "Çocuğunuzu Nasıl Yetiştirebilirsiniz?"
    By Always in forum Anne - Baba ve Çocuk
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 29.Mayıs.2007, 20:10

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.