Çocuğunuzun yatağını özenle seçin!
Gebelik sırasında sigara ve alkol kullanımı, bebeklerin yatış pozisyonu ve yataklarının uygun olmamasının, ani bebek ölümlerinin başlıca nedenleri arasında olduğu belirtilerek, ailelerin bu konularda dikkatli olması istendi.



Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, hiçbir sağlık sorunu olmayan bir bebeğin açıklanamayan bir nedenle hayatını kaybetmesinin, “ani bebek ölümü” olarak tanımlandığı bildirildi. Bu bebeklerin ölüm nedenlerinin otopsiyi de içeren incelemelerde saptanamadığı belirtildi.

Erkek çocuklarda daha sık görülüyor

Halk arasında “beşik ölümü” olarak da bilinen ani bebek ölümlerinin, gelişmiş ülkelerde 1-12 aylık bebekler arasında en sık görülen ölüm nedeni olduğu ifade edilerek, bu ölümlerin yüzde 95’ine ilk 6 ayda, çoğunlukla da 2-4 ay arasında rastlandığı vurgulandı. Ülkede ani bebek ölümleri açısından birçok risk faktörünün varlığını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, “Erkek çocuklarda daha sık görülen ani bebek ölümlerinin risk faktörleri arasında, gebelik sırasında ve bebeğin odasında sigara içilmesi ilk sırada yer alıyor” denildi.

Gebelik sırasında sigara içilmesinin ani bebek ölümü riskini 4 katartırdığına işaret edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/13778-cocugunuzun-yatagini-ozenle-secin.html#post24073
“Hamilelikte sigara içilmesi, erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle anne adayları hamilelikleri süresince sigaradan aktif veya pasif içici olarak kesinlikle uzak durmalı, doğum sonrası da bebeklerini sigara dumanından tümüyle uzak tutmalıdır.”

Gebelikte alkol kullanımının da ani bebek ölümleri açısından risk faktörü olduğu belirtildi.

Bebeğin yatış şekli önemli

Açıklamada, bebeklerin yatış pozisyonunun da önemli olduğu kaydedilerek, ilk bir yaş, özellikle de ilk 6 ay içinde bebeklerin “kesinlikle” yüz üstü yatırılmaması önerildi. Uykuda dönme ihtimali nedeniyle yan yatış pozisyonunun da uygun olmadığı kaydedilerek, bu pozisyonun tercih edilmesi halinde, yüzüstü pozisyona dönüş olasılığının azaltılması için altta kalan kolun öne getirilmesi istendi.

Ani bebek ölümlerinin yüzde 30’unun bebeklerin uygun olmayan yerlerde yatırılması sonucu meydana geldiği belirtilen açıklamada, “Bebekleri yumuşak yatak, yastık ve yorgan gibi yüzeylere yatırmayın.Yatak ve karyola uyumlu olmalıdır. Yatak-karyola arasında bir parmak ya da 2 santimetreden daha fazla aralık olmamalıdır. Karyola parmaklıkları arasında 2 parmak ya da 5 santimetreden daha fazla mesafe bulunmamalıdır” denildi.

Bebeklerin boğulma tehlikesi nedeniyle anne ve babayla aynı yatakta uyumasının sakıncalı olduğu da kaydedildi. Bebek yataklarının çarşaflarının gergin ve temiz olması, battaniyeveya örtülerin yatağın altına sıkıca yerleştirilmesi ve bunların bebeğin göğsüne kadar örtülmesinin önemine de dikkat çekildi.