Navigasyon ücrete tabi ayrıca nasıl navigasyon yapılacağını aşağıdan takip edebilirsiniz :)

NAVİGASYON ÖZELLİĞİ
Gelelim ürünün en can alıcı özelliğine: Navigasyon. Nokia’nın daha önceki modellerinde de bulunan bu özellik bütünleşik değildi. Ek cihazlarda telefona kazandırılıyordu. Bu modelde ise GPS özelliği bütünleşik olarak geliyor.

GPS, (Global Positioning System – Global Pozisyonlama Sistemi), dünya yörüngesinde bulunan uydularla iletişime geçerek yeryüzünde konum belirleme olarak tanımlanıyor. Konum belirlendiğinde ise bir diğer noktaya nasıl gidilebileceği ile ilgili kullanıcıya yardımcı olunabiliyor. Tabi bunun için bulunulan bölgenin haritasının önceden yüklü olması gerekiyor.

N95’teki navigasyon özelliğini kulanmak için MENU’deki Haritalar bölümüne girmek gerekiyor. Ardından telefonu yere 45 derece açı ile tutup 2 ila 8 dakika arası beklemek gerekiyor. Bu işlemi yaparken açık bir alanda olmak, havanın çok bulutlu olmaması ve kıpırdamamak gerekiyor. Bağlantı kurulduktan sonra sağ alt bölümde uydu bağlantısı yapıldığını gösteren simge beliriyor.



Bağlantı kurulduktan sonra bulunduğunuz nokta otomatik olarak GPS pozisyonu olarak kaydediliyor. Bundan sonra gitmek istediğiniz yeri adres girerek ya da haritadan seçerek o yere nasıl gidebileceğinizi görüyorsunuz. Rota adı verilen bu işlemi başlattığınızda ve siz hareket ettiğinizde nereden döneceğiniz, bulunduğunuz yolda kaç metre ilerleyeceğiniz detaylı olarak görülüyor. Yani hiç bilmediğiniz bir şehirde bile adres bulmanız çok kolay oluyor.

Telefonda şimdilik sadece İstanbul ve Ankara haritaları yüklü. İlerleyen günlerde yeni haritalar da yükleneceği gelen bilgiler arasında. Ayrıca dünyanın farklı şehirlerinin haritalarını da ekleyebiliyorsunuz. Bunun için telefonu kullanabileceğiniz gibi Nokia MapLoader isimli bilgisayar üzerinde çalışan yazılımı da kullanabiliyorsunuz. Dosya boyutların düşünüldüğünde MapLoader daha mantıklı bir seçenek gibi görünüyor. Öte yandan harita yükleme işlemini kablosuz ağları kullanarak da yapabiliyorsunuz.

İstanbul’da uruninceleme.com merkezinde yaptığımız (Mecidiyeköy) yaptığımız denemelerde cihazın başarılı olduğunu gördük. Konum belirleme, istediğiniz yere gitme ve diğer fonksiyonlar çok iyi bir şekilde çalışıyor.

Haritalar fonksiyonu ile sadece adres değil etrafta bulunan POI’lere (Point of Interest – İlgi Alanı Noktası) ulaşmanız da mümkün. Bunlar arasında hastane, alışveriş merkezi, cami, sinema ve benzeri gibi yerler bulunuyor. Seçtiğiniz ya da bulunduğunuz noktanın etrafındaki bu adresleri listelemeniz ve oraya nasıl gidebileceğinizi görmeniz mümkün oluyor.

Cep telefonları için farklı bir dünyanın kapılarını açan GPS özelliği, yürüyerek ya da otomobilme kullanılabiliyor. Ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan navigasyon cihazlarına farklı bir alternatif olan N95, yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/resimli-program-anlatimlari/53672-navigasyon.html#post110020

GPS hizmeti tamamen ücretsiz (harita indirirken GPRS fonksiyonunu kullanırsan telefon şirketinize ödeme yapmak zorundasınız). Yollarda kaybolmadan gezebilmek içinek ücret ödemeniz gerekmiyor. Ancak yazılımı güncellemek ve bazı ileri seviye fonksiyonları kullanmak isterseniz belli bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Kaynak: http://www.uruninceleme.com/incelemedetay.aspx?Id=78