Bildiginiz gibi son yillarda motosiklet hirsizligi da diger hirsizliklar gibi ivmesini artirdi. Ben de motosikletini yakin bir zaman once caldirmis biri olarak(Neyseki motor kaskoluydu ve parami aldim) insanlarin ne hissettigini biliyorum. Oncelikle, en onemli konu motoru caldirmamak! Bununla ilgili olarak Internetten ogrendigim bazi seyleri sizlerle paylasmak istedim.

1) Oncelikle, motorunuz ne olursa olsun mutlaka kasko yaptirmaya bakin. Bu size pahali gibi gelebilir ama motorunuza birsey oldugunda bunun degerini anlayacaksiniz. Kazadan kaynaklanan hasarlarda buna dahil.

2) Motorunuzu daima cok goz onunde yerlere park edin. Sakin saklamaya calismayin! Ozellikle geceleri acik bir market veya taksi duragi varsa motorunuzu bu mekanlara yakin park edin. Insanlarla konusun ki sizi tanisinlar ve motorun kime ait oldugunu bilsinler. Eger bu tip yerler evinizin cevresinde yoksa, motorunuzu sokak lambasi gibi gece aydiklik olan yerlerde birakmaya calisin ve arada kontrol edin. Evinizin onunde ise, park ettikten 10-15 dk sonra mutlaka motoru kontrol edin. Hirsizliklar en cok bu ara donemde oluyor. Unutmayin hirsizlar birseye calmadan evvel sizi izliyor ve aliskanliklarinizi ogreniyor(Kacta eve geliyorsunuz, kacta cikiyorsunuz gibi).

3) Direksiyon kilidini mutlaka kilitleyin! Hirsizlar kirabiliyor ama biraz ugrastiktan sonra.

4) Motorunuzu kendine degilde bir baska nesneye zincirli kilitleyin! Bu bir direk veya birbaska saglam bir nesne olabilir. Kilitlerken eger mumkunse zinciri veya kabloyu sase den gecirmeye calisin. Bazen hirsizlar lastigi sokup motoru yinede goturuyor.

5) Bagladiginiz zincir veya kablo mutlaka kaliteli olsun. Bisiklet icin yapilanlar oldukca zayif. Zincir veya kablo, yerde yatar vaziyette olmasin. Bu kesilmesini veya ezilmesini kolaylastiracaktir. Hirsizlar genellikle zincirleri makas yardimiyla kesiyor ama yerden guc alamadiklarinda islem suresi 5-10 katina kadar uzuyor. Onlarin isini zorlastirin!

6) Eger motorunuzu satiyorsaniz size gelen insani iyi tahlil edin. Genelde hirsizlar bu yolu cok tercih ediyor cunku yakalansalar bile cezasi cok az. Unutmayin motorunuzu hirsiza siz veriyorsunuz. Kimlige bile guvenmeyin. Unutmayin onlarin isi bu. Goreceginiz hersey sahte olabilir. Motorunuzu denemek isteyenlere, onlarin iyi tanidigi bir ustaya gidebileceginizi tavsiye edin. Unutmayin iyi niyetli biri bile motorunuzu denerken onunla kazaya karisabilir. Her iki durumdada basiniz belada.

7) Son olarak tabiki alarm. Bu konuda soyleyecek cok sey var ama temel olarak ise yaradigi kesin. Benim gibi biraz titiz ve alarm icin motorunuzun elektrik tesisatini kesip bicmek istemiyorsaniz, alarmli disk kilitleri(Xena) var. Ben de birtane aldim, cok guzel bir urun. Motoru hareket ettirince alarm calmaya basliyor, hemde 110dB! Motoru kaldirmadan yurutmek oldukca zorlasiyor. Tavsiye ederim.

Hepiniz guvenli ve keyifli surusler diliyorum. Yaz geliyor keyfini cikarin ama kaskinizi takmayi unutmayin!