Balıkçılık

Üç çeşit balıkçılık vardır: Spor balıkçılığı, yemek için avlanmak ve kâr elde etmek için avlanmak. Spor balıkçılığı birçok ülkede yaygındır ve boş vakitleri değerlendirmek için yapılır. Yüksek gelirliler, spor amaçlı avlanırlarken yoksullar da ailelerini besleyebilmek için balıkçılıkla uğraşır. Balıkçılık endüstrisi, dünyadaki en büyük endüstrilerden biridir. Balıkları yakalamak, işlemek ve satarak kâr elde etmek için pek çok insan bu alanda çalışmaktadır.

Spor balıkçılığı

Spor balıkçılığının üç türü vardır: Adi balıkçılık, oyun balıkçılığı ve deniz balıkçılığı. Adi balıkçılık ya da olta balıkçılığı en ucuz, kolay ve yaygın balıkçılık türüdür. Adi sözcüğü yakalanan balığın türüyle ilgilidir. Bunlar genellikle çok tercih edilen balıklar değildir. Bu balıkçılık türünde basit bir olta, misina ya da ip, kanca, ağırlıklar ve balık yemi kullanılır.



Spor balıkçılığında yapay sinekler gerçekmiş gibi balıkların ilgisini çeker. Olta, balıkçının kafasının üzerinden sertçe savrularak misina öndeki alana fırlatılır.

Oyun balıkçılığı ya da hava balıkçılığı, somon ve alabalık gibi oyun balıklarını yakalamaktır. Bu tür balıkçılık, tüm balıkçılık türlerinin içinde en zevkli olanlıdır; çünkü balıkları yakalamak için değişik yöntemler vardır. Kancalara yapay sinekler takılarak balıkların ilgisi çekilmeye çalışılır ve sinek süsü vermek için genellikle ip kullanılır. Ayrıca pul, yün, tüy ve sinekler de bu tür balıkçılık için kullanılabilir.

Serpmeyle balık avlama bu sporun yeni geliştirilen türlerinden biridir. Serpme, kenarları kurşunlu küçük bir ağdır. Kumsaldan ya da kayaların üzerinden, hatta hareket eden teknelerden atılıp çekilerek avlanılır.

Balıkçılık endüstrisi

Başlıca iki tür endüstriyel balıkçılık vardır: Kıyı balıkçılığı ve açık deniz balıkçılığı. Kıyı balıkçılığında kullanılan tekneler, sahile yakın kesimlerde durur. Olta, misina ya da ağ yardımıyla avlanılır. Aynı gün içinde balığa çıkılır ve geri dönülür.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/konusuz-konular/48061-balikcilik.html#post97867

Dünyadaki balıkçılık endüstrisinin çoğu açık deniz balıkçılığı bölümünde yer alır. Bu tür balıkçılığa ait tekneler kıyı balıkçılığınınkilerden çok daha büyüktür. Tarak ağlı balık gemileri, balıkları daha denizdeyken, temizlendikleri ve donduruldukları fabrika gemilerine aktarırlar.

Avrupa ve başka bölgelerdeki balıkçılık limanları, açık denizlerde çok fazla avlanma olduğundan ve yabanî balık türlerinin çoğunun soyu tüketildiğinden işsizlikle karşı karşıyadır. Avrupa Birliği, balık türlerinin ve kaynaklarının tükenmesini önlemek için balık avcılığına bir sınır koymaya çalışmaktadır.



Resimde, dünyada ağla avlanan balıklar için kullanılan ağ tipleri gösterilmiştir. Sürükleme ve salma ağları, genellikle yüzeye yakın balıkları, tarak ağlı balık gemileri de derin denizdeki balıkları avlamakta kullanılır. Modern gemilerin ağlarının bazıları toplamak ve atmak için o kadar ağırdırlar ki bu ağların içerisindekileri çeken pompalı mekanizmaları vardır.