Kocaeli'nin Yeniköy beldesinde kurulu Ford Otosan A.Ş.'nin fabrika yemekhanesinde konuşan Ford Otosan İnsan Kaynakları Direktörü Yaşar Onay, kampanya kapsamında türlü anketler yapacaklarını, konferanslar ve slogan yarışmaları düzenleyeceklerini, hatta sigarayı bırakan fabrika çalışanları arasında çekiliş yaparak ödüller vereceklerini söyledi.

BIRAKMANIN İLK YOLU İSTEMEK
Kampanyayı, sigaranın bedensel, ruhsal, toplumsal ve ekonomik zararları konusunda çalışanları bilgilendirmek, bu konuda duyarlı bir çalışan kitlesi oluşturmak amacıyla başlattıklarını belirten Onay, sigaranın, kanser başta olmak üzere pek çok kalp ve damar hastalıkları ile mide rahatsızlıklarının en önemli nedeni olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını bildirdi.

Sigarayı bırakmanın ilk yolunun ''istemek'' olduğunu ifade eden Onay, her gün bırakma isteğinin bilinç altına iletilerek sigaranın bırakılabileceğini kaydetti.

Onay, şöyle konuştu:

''Ford Otosan gibi sağlığa ve toplumsal olaylara duyarlılığı ilke edinmiş güçlü bir kuruluşun üyeleri olarak, sigarayı bırakma isteğinin bilinç altına adeta kazınacağı bu kampanyayla sigara bağımlılığından kurtulacağımıza inanıyoruz. Bu amaçla Ford Otosan'ın tüm tesislerinde ve yıl sonuna kadar devam edecek kampanyayla bölgemizde duyarlılığın artması için çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğiz.''

Ford Otosan İşyeri Sağlık Servisi Ekip Lideri Dr. Gürsel Gökmen, kampanyanın, çalışanları sigaranın zararları konusunda bilinçlendirmek, sigara kullananların bırakması için teşvik etmek, sigaraya bağlı işgücü kaybını azaltmak, ilgili yasa öncesi gerekli hazırlıkların yapılmasını sağlamak, sigaraya karşı duyarlı çalışan kitlesi oluşturmak amacıyla başlatıldığını dile getirdi.

SİGARA KIRMA EYLEMİ
Sigara içenlerin profilini çıkarmayı, kullanıcıların en az yüzde 10'una sigarayı bıraktırmayı ve sigara bırakma polikliniği kurarak kampanyaya süreklilik kazandırmayı hedeflediklerini belirten Gökmen, ''Sigara kullanımı, kişilerin bilinçaltını etkileyen, fiziksel ve psikolojik bağımlılık yaratan, zararları konusunda çoğu zaman kayıtsız kalınan, daha geniş perspektifte bakıldığında bedensel, ruhsal, toplumsal ve ekonomik yıkım yaratan bir olgudur'' diye konuştu.

Gökmen, ''sigara kırma'' eylemiyle başlatacakları kampanya kapsamında geniş katılımlı anket uygulaması, hatıra ormanı için ağaç dikimi yapacaklarını, sigara konulu konferanslar ile afiş, slogan ve poster yarışmaları düzenleyeceklerini, sigarayı bırakan çalışanlarını ödüllendireceklerini, sigara içilen ve içilmeyen mekanlarda kırmızı ve mavi bayrak uygulaması başlatacaklarını anlattı.

KÜL TABLASI, GÜL TABLASINA DÖNÜŞECEK
Gökmen, kül tablalarını, çiçekler koyarak ''gül tablaları''na dönüştüreceklerini, sigara böreğini ''duman avcıları böreği'' olarak isimlendireceklerini kaydetti.

Sağlık merkezinde ''poliklinik-2''nin ''Sigara Bırakma Polikliniği' olarak kullanılacağını belirten Gökmen, polikliniğin, sigara bırakmak isteyenlerle görüşme, muayene, bağımlılık düzeyinin belirlenmesi, bilinçlendirme ve yüksek riskli kişilerin Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yönlendirilmesi hizmeti vereceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/konusuz-konular/48056-kul-tablasi-gul-tablasi-olacak.html#post97861

SİGARA İÇENİN, İÇMEYENİ ÖPMESİ, KÜL TABLASINI YALAMAK GİBİ
Sigarayla Savaşanlar Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural ise sigara kullanıcısı bir fabrika personeline içinde sigara bulunan su dolu kavanoz koklattı.

Sigara içmeyen bir kişinin içen kişiyi öpmesini, kül tablası yalamasına benzeten Kural, ABD'nin, halkına sigara içirtmediğini, Türkiye'nin ise ABD'ye yılda 8.5 milyar dolar sigara parası ödediğini söyledi.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NA 3 TEKLİF
Kural, Sağlık Bakanlığı'na 3 öneri sunduğunu ifade ederek, ilk önerisinin sigara kullanan üniversite öğrencisine devlet bursu verilmemesi, ikinci önerisinin sigara kullanan dar gelirlilerin yeşil kart uygulaması dışında tutulması, üçüncü önerisinin ise sigara kullanan kamu personelinin sağlık harcamalarını devletin karşılamaması olduğunu sözlerine belirtti.

ROL GEREĞİ SİGARA KULLANIMI
Sanatçı Esin Afşar ise ''Esin Alaturka'' adlı albümünde bir ilke imza attığını ileri sürerek, ''Bu albümü dinlerken lütfen sigaralarınızı söndürüp, ayaklarınızı uzatıp öyle dinleyin'' yazdırdığını söyledi.

Afşar, elinde sigarayla sahneye çıkan kimi şarkıcıların sigara firmalarından para aldığının ortaya çıktığını iddia ederek, bazılarının da sahneye sigarayla çıkmakla yetinmediğini, dinleyicilerine de sigara yakmalarını söylediğini bildirdi.

''Sanatçılar, örnek kişiler olması gerektiği için sigara içerek gençleri özendirmemesi gerekir'' diyen Afşar, yaşamında 1 ay Devlet Tiyatrosu sanatçılığı döneminde rol gereği sigara kullanmak zorunda kaldığını kaydetti.

Konuşmaların ardından fabrika yöneticileri ile çalışanlar sigara kırarak kampanyayı başlattı
.